Főoldal » Észak Velencéje: Stockholm

Észak Velencéje: Stockholm

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Először is elnézést kérek a kihagyásért, de jelentem, újra itt vagyok, és folytatjuk az utazást “Észak Velencéjé”-be, ami nem jelent mást, minthogy Svédországba ruccanunk át, ha már olyan közel van Finnországhoz. ”
Svédország a Skandináv-félszigethez tartozó állam, nyugatról és északról Norvégia, keletről Finnország határolja, és tengeri határokat oszt délről Dániával. Az ország 450000 négyzetkilométeren terül el. A legnagyobb svéd sziget Gotland (fővárosa Visby), amely népszerű üdülési célpont. (A Balti-tenger másik nagy szigete Åland, amelynek ugyan a hivatalos nyelve a svéd, és a lakosságát is nagy részben svédek teszik ki, mégis Finnországhoz tartozik.)

Svédország nyugati vidékein a Skandináv-hegység nevű magashegység fut végig, melynek legmagasabb pontja a 2104 m magasságú Kebnekaise. A magashegység lehetőséget nyújt a téli sportok kedvelőinek síelésre.

Svédországot három nagy vidékre osztják, melyek 25 tájegységre (ún. landskapokra) bomlanak. Az ország három legnagyobb tava a Vänern, a Vättern és a Mälaren tavak. Három legnagyobb városa (nagyság szerint csökkenő sorrendben) Stockholm, Göteborg és Malmö. Ezek a városok európai mértékben azonban kicsinek számítanak, Stockholmnak – a legnépesebb városnak – a lakosságszáma alig haladja meg az egymilliót.

Stockholm Svédország fővárosa és egyben legnagyobb városa. Közigazgatásilag Stockholm községhez tartozik. A metropolisz területét Stor-Stockholm-nak hívják, ami Nagy-Stockholmot jelent. Stockholm 14 szigetre épült, amelyeket 53 híd köt össze. Mint főváros, itt található a kormány és a Riksdag nevű egykamarás parlament székhelye. Ugyanitt van az államfő, XVI. Károly Gusztáv király rezidenciája is.

Az első írásos emlék Stockholmról 1252-ből származik, amelyben egy fontos vasérc-kereskedelmi helységként említik. A várost állítólag Birger Jarl alapította azért, hogy Svédországot megvédje a tengeri invázió ellen, és hogy megállítsa Sigtuna városának fosztogatását a Mälaren tavon. Az első épület egy erődítmény volt, amely a Mälaren és a Balti-tenger közti fogalmat szabályozta.

Nem hivatalosan Stockholm három nagy részre oszlik: Innerstaden (belváros), Söderort (déli külváros) és Västerort (nyugati külváros). Ezek természetesen további kisebb egységekre oszlanak, ami nagyon sok területet jelent. Ebbe nem szeretnék belemenni, szerintem nem is lényeges. A lényeges az, ami látványos.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.