Főoldal » Európa leghangulatosabb karácsonyi vásárai

Európa leghangulatosabb karácsonyi vásárai

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

November közepén számos karácsonyi vásár nyitja meg kapuit. A karácsonyi vásárokban jó érzéssel, szánkban jó ízzel, orrunkban kellemes illattal, fülünkben pedig harmonikusan csengő melódiákkal nézelődhetünk, vagy vásárolgathatunk különleges, máshol nem kapható, egyedi ajándékokat.

Összehasonlíthatatlanul jobb érzést ad ez, mint tolongani a legközelebbi plázában. Nem csak a bevásárlás miatt érdemes ebben az időszakban egy külföldi városba ellátogatni: a karácsonyi hangulat, és fények, a mézeskalács, a forralt bor, és a puncs illata felejthetetlen percekhez járulhatnak hozzá.

Elsőként, nem csak közelsége miatt, kiemelendő a bécsi karácsonyi vásár. Pontosabban karácsonyi vásárok: jobbnál jobb atmoszférájú ünnepi piacok várják a helyieket, és turistákat az osztrák fővárosban.

Az első, legnagyobb és leghíresebb karácsonyi- és adventi vásár Bécsben a 18. század óta várja a karácsonyi bevásárlásra készülőket a Rathausplatzon, a bécsi városháza előtt. 
Bécs karácsonyi piaca 2011-ben november 12. és december 24. között ad lehetőséget a karácsonyi bevásárlásra. A hatalmas vásárnak hamisíthatatlan karácsonyi hangulata van: adventi zenék csendülnek fel, csodálatosan feldíszített fenyőfák, és kellemes karácsonyi illatok varázsolnak adventi atmoszférát.

Az átfázott vásárlók, és nézelődők forralt borral, punccsal, vagy egyéb forró italokkal melegíthetik fel magukat. A Christkindlmarkton minden karácsonyi ajándék megkapható: játékok, édességek, karácsonyi díszek, ruhák, ételek, parfümök, bőr- és sportfelszerelések, művészeti alkotások, és minden egyéb. A gyerekek a kézműves sarokban ajándékokat is készíthetnek.

A “második karácsonyi vásár” az Altwiener Christkindlmarkt. 2011-ben 25. alkalommal rendezik meg. Itt kizárólag kézimunkákat lehet vásárolni – karácsonyfadíszeket, ékszereket, ruhákat, kosarakat, üvegárut. Bábjáték, és népzene járul hozzá a karácsonyi légkörhöz.

Ugyancsak hangulatos karácsonyi vásár található a Schönbrunn-nál, mely 2011-ben tizennyolcadszorra nyit ki. Hatvan standon kínálnak osztrák kézimunkákat, és egyéb, természetes anyagból készült, autentikus művészeti alkotásokat, játékokat, és karácsonyfadíszeket. A schönbrunni vásár hangulatáról a karácsonyi sütemények, édességek, és a puncs friss illata, valamint kórus által énekelt karácsonyi dalok melódiája gondoskodik. Különlegessége, hogy karácsony után is nyitva tart, immár újévi vásár néven.

A Spittelbergi karácsonyi vásár sokak kedvenceA 7. kerületi Spittelberg városrész hangulatos, idillikus, szűk sétálóutcái, a kis kávézók, és bárok remek atmoszférát kölcsönöznek a talán legautentikusabb bécsi Christkindlmarktnak. Egyedi karácsonyi vásárról van szó: az előzőektől eltérően nem egy nagy téren, hanem kis utcácskákban lehet nézelődni, és vásárolni.

Prága mellett szól viszonylagos közelsége, és az is, hogy a romantikus városban megszámlálhatatlanul sok csodálatos nevezetességet lehet megtekinteni. A vásárlás, és a városnézés után pedig remek sörökkel, és ételekkel kényeztethetjük magunkat. Decemberben van rá esély, hogy havazik is, ami a kulisszákat még idillikusabbá teszi.

A karácsonyi vásárokon népművészeti előadások, és kulturális események is élvezhetők, az Óvárosi téren a gyermekek bárányt, kecskét, de még lámát is simogathatnak. Nagyobb vásárokat a Vencel-téren, és az Óvárosi téren tartanak – barátságos, családbarát, nem kifejezetten drága vásárok ezek.

Németországban Nürnbergben, Berlinben, Kölnben, és Münchenben is nagy tradíciókkal rendelkező, híres karácsonyi vásárok működnek. A leghíresebb és talán a legjobb közülük a nürnbergi, amelyet 1628 óta tartanak meg. Érdemes megkóstolni a híres Glühweint, a Nürnberger Bratwurstot, és a gyömbérsört sem szabad kihagyni! Szintén híres, ismert karácsonyi vásár a kölni. A berlinit, vagy a münchenit sem érdemes kihagyni, ha arra járunk.

Magyarországtól elég messze esik, de a felsorolásból nem maradhat ki BruggeA város az év bármely részében ámulatba ejti a látogatókat, nem véletlenül becézik úgy, hogy die Scone, azaz „a szépség”. A városban járva a középkor élő múzeumában érezheti magát az ember, mivel építészete azóta szinte érintetlen maradt. Mindehhez hozzávéve a karácsonyi hangulatot, fényeket, és illatokat, egy tündérmesébe csöppenünk. Ugyanakkor meg kell említeni azt is, hogy a Brugge-i karácsonyi vásár kisebb, mint a többi, itt felsoroltak, viszont a tömeg annál nagyobb.

Belgiumban csodálatos a brüsszeli karácsonyi vásár is, amely a Place Sainte Catherine környékén, több utcában van, és szintén november végén nyit.

A koppenhágai karácsonyi vásár talán a legkülönlegesebb mind közül: a világ 2. legrégebbi, és 3. leglátogatottabb vidámparkja, az 1843-ban nyílt Tivoli Gardens ad neki otthont, több mint ezer karácsonyfa, és félmillió karácsonyi égő díszíti, a tavon pedig korcsolyázni lehet. Emellett lehetőség van lovaglásra, és persze arra is, hogy felüljünk a vidámpark attrakcióira. Az atmoszféra itt inkább a karácsonyról, mint az üzletről szól.

Bázel Európa leghosszabb kivilágított karácsonyi utcájának ad helyet, és itt, az óvárosban található Svájc legnagyobb, és legszebb, kellemes atmoszférájú karácsonyi vására. Bázel nem Európa legolcsóbb helye, de aki Svájcban jár, és szereti a karácsonyi vásárokat, annak érdemes ellátogatnia ide.

Bővebb információkat a városokról és a karácsonyi vásárokról a www.utazas-nyaralas.info, valamint a www.karacsonyi-vasar.lap.hu oldalon olvashattok.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.