Főoldal » Európa leghíresebb múzeuma – Pergamon Múzeum

Európa leghíresebb múzeuma – Pergamon Múzeum

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Pergamon Múzeum Berlin és egyben Európa egyik leghíresebb múzeuma, amely a berlini Múzeum-szigeten található. A sziget Berlin központjában, a Spree folyó szigetének északi csücskén terül el, 1999 óta a Világörökség része.

A szigeten található 5 múzeum közül ez a legnagyobb. Nevét legértékesebb építészeti műkincséről, a Pergamon-oltárról kapta.

A Louvre és a British Museum után a leggazdagabb elő-ázsiai gyűjteménnyel büszkélkedhet. A benne őrzött építészeti műalkotások a világ egyik első műemlékmúzeumává tették. Évente kb. 850.000 látogatóval büszkélkedik.

Az elő-ázsiai gyűjtemény legkülönlegesebb részlege a babiloni feltárásokat bemutató termek csodálatos, egyedi faldíszekkel díszített folyosóval, ami a híres Istár-kapuhoz vezet. Ez a kapu az ókori Kelet egyik legmonumentálisabb építménye.

Az ókori gyűjtemény első számú látványossága a már említett háromszintes Pergamon-oltár mozgalmas jeleneteivel, az épület legnagyobb, felülről megvilágított termében.

Az iszlám gyűjtemény legértékesebb műemléke a msattai kastély falmaradványa, melyet a szultán ajándékozott Berlinnek 1903-ban. Figyelemre méltó még a részleg gazdag szőnyeggyűjteménye, valamint a perzsa és indiai miniatúrák és a páratlan szépségű Aloppo-szoba az Ezeregyéjszaka hangulatával.

A kelet-ázsiai gyűjtemény központjában ma kínai kerámiák foglalnak helyet. Az összképet jade-faragványok, selyemhímzések és porcelántárgyak teszik teljessé. A japán művészetet színes fametszetek képviselik.

A néprajzi gyűjtemény legnagyobb részét most a textília-kiállítás teszi ki. A gyűjtemény egyik legértékesebb darabja a XVII. századból való, sokféle szimbólumot felsorakoztató tornyos kályha.

Forrás: www.utazas-nyaralas.info/berlin

Képek: www.pbase.com, www.famouswonders.com, www.weltum.de

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.