Főoldal » Európa legnagyobb édesvízi akváriuma a Tisza-tavi ökocentrumban, Poroszlón

Európa legnagyobb édesvízi akváriuma a Tisza-tavi ökocentrumban, Poroszlón

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Feltöltötték a Tisza-tavi Ökocentrum 600 ezer liter térfogatú medencéjét; Európa legnagyobb édesvízi akváriumában. A  Poroszlón készülő turisztikai látványosság májustól már várja a látogatókat.  

A poroszlói, Tisza-tó melletti beruházás az Észak-Magyarországi Operatív Program (ÉMOP) turisztikaiattrakció-fejlesztés pályázati támogatásával valósul meg 2 milliárd 200 millió forintos beruházásban. A márciusi műszaki próba után április 27-re tervezik a komplexum üzembe helyezését, amely így 28-tól várja a látogatókat. A napokban folyamatosan töltik fel a kisebb medencéket, a hat akvárium összesen 735 ezer liter térfogatú, és folyamatban van a vidrashow helyének kialakítása is.

Az akváriumok a négyszintes épület alagsorában kaptak helyet, a medencéket a próbák után telepítik be növényekkel, halakkal. Az épületben 3D-s mozi, terráriumokból, akváriumokból álló tematikus kiállítás is várja a látogatókat. Ezek a kiállítások az első szint üveg járófelületeiről is megtekinthetők.
Információs pultot, büfét, ajándékboltot, konferenciatermet, gyermekmegőrzőt is kialakítottak, de többek között Földinfó-pont is várja a gyerekeket, akik mikroszkópon keresztül vizsgálódhatnak.
Az épület és a tó mellett hét hektáros területen rendezik be az ökocentrum állattartótereit, ahol rackajuhokat, aranysakálokat, réce- és gémféléket láthatnak az érdeklődők. A terület tanösvényjellegű pallóúton is bejárható.
Megnézhetik majd a Poroszlóra érkezők a békák és a teknősök tavát. Lesz dámvadsimogató, 5 ezer négyzetméteren fűzfalabirintus, és 7 emeletes, 23,8 méter magas kilátó.
Az akadálypálya mellett kiépítettek három játszóteret is. Ezek közül a szigetekkel tarkított, 35-40 centiméter mélységű vizes játszótéren a kicsik tutajokkal érhetik el a várat.
A Tisza-tavon öt, kerekesszékkel is megközelíthető, akadálymentes horgászhelyet létesítettek. A kirándulók GPS segítségével 12 beprogramozott vízi, kerékpáros és csónakos útvonalat járhatnak be.

 

Forrás: Turizmus Panoráma Bulletin 2012/54

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.