Főoldal » Európa Park (Vilnius)

Európa Park (Vilnius)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Litvánia látványosságai közé tartozik az Európa Park, amely egy szabadtéri múzeum, amit 1991-ben hozta létre a litván szobrász, Gintaras Karosas. A park a városközponttól 20 perces kocsiútra van. 55 hektáron több mint 100 monumentális műalkotás látható gyönyörű természeti környezetbe helyezve. Évente több mint 60.000 ezer látogatója van a parknak.  Itt egyszerre élvezhetjük a természet és a művészet szépségét. A szobrok lankás dombok közepette találhatóak, erdők és rétek tarkítják a környéket.

Több mint 90 művész alkotása található a múzeum területén. A művészek származását tekintve van közöttük örmény, fehérorosz, kanadai, horvát, ciprusi, egyiptomi, francia, finn, német, brit, görög, magyar, ír, japán, litván, mexikói, moldovai, holland, perui, lengyel, orosz, dél-afrikai, amerikai és venezuelai. Magdalena Abakanowicz, Sol LeWitt és Dennis Oppenheim kortárs művészek alkotásai is megtalálhatók itt. Mindegyikőjük szobrai hatalmas területet birtokolnak a parkból.

Talán a legérdekesebb a 3000 darab tévékészülékből alkotott labirintus, amelyet Karosas segítségével hozott létre a sok litván állampolgár. Az alkotás a Guinness rekordok könyvébe is bekerült, hiszen ez a világ legnagyobb szobra. 3135 négyzetméteren terül el, felülnézetből egy fára hasonlít az alakja. A labirintus közepén egy Lenin szobor áll. Az egész alkotás azt szimbolizálja, hogy anno a szovjetek mennyi ostobaságot ültettek az emberek fejébe a propaganda segítségével, a tévének köszönhetően.

A múzeum területén egy étterem, egy bolt és egy posta is üzemel. Az étteremen belül is, de kint is lehet fogyasztani az ebédet vagy a vacsorát. A szabadtéri részen található asztal körül körülbelül 70 fő fér el kényelmesen. Az étteremben minden európai ország konyhájából található finom fogás. Minden étel friss termékekből készült, például a grill csirke, a kijevi csirkemell, saslik, lazacfilé, borjú borsos mártásban, almás pite. Ihatunk a Lavazza kávéból készült kávét, melyet a világ legjobb kávéfőzőjével (LaCimbali M31 Dosatron ) készítenek el. Kristálytiszta vizet 60 méterről nyerhetünk egy fúrt kútból.

A múzeum boltjában található egy térkép, amely segít eligazodni a sok szobor között. Különböző kiadványokat lehet vásárolni: brosúrákat, képeslapokat, továbbá ajándéktárgyakat is szuvenírnek.

A postán a megvásárolt képeslapot fel is tudjuk adni egy különleges bélyeggel ellátva.

A múzeum egész évben nyitva tart minden nap 10 órától egészen napnyugtáig. A belépődíj felnőtteknek 21 litas, egyetemi/főiskolai hallgatóknak14 litas, diákoknak 7 litas, csoportoknak pedig van kedvezmény. Orosz, angol és litván nyelven lehet kérni idegenvezetést 100 litasért cserébe.

Bővebb információk a park honlapján.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.