Főoldal » Ezt látni kell! – Hallstatt – a sóba zárt világ – 1. rész

Ezt látni kell! – Hallstatt – a sóba zárt világ – 1. rész

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Hallstatt Ausztriában a Salzkammerguti tóvidéken terül el, gyönyörű természeti környezetben hegyek ölelésében 508 méter tengerszintfeletti magasságban. 1997-ben felkerült az UNESCO világörökségi listájára. Ez az elismerő kitüntetés szoros kapcsolatban áll a vidék 7000 éves történetével.
1734-ben találtak egy holttestet, amelyet a só konzervált. Majd 1846-ban egy 1000 sírból álló temetőre bukkantak, s így a település lett a névadója egy ősi korszaknak, a hallstatti kultúrának.
A “sóba zárt ember” kiséri el a látogatókat időutazásra. 7000 év történetébe kaphat az időutazó betekintést. Panorámalifttel érjük el a sóbánya bejáratát. A Sókristály-kamrában hallható a tenger zúgása, emlékeztetve arra, hogy minden só a tengerből származik. 50 billiárd só található a tengerekben és az emberiség egy évi sófelhasználása 150 millió tonna.
A “Hörnerwerk” földalatti sóstavat rejteget. 250 méter mélységbe ereszkedünk alagutakon keresztül, melyeket több ezer éven keresztül emberi kéz alkotott. 200 méter mélységben elérjük a sóhatárt. Vízálló kabát és cipők hasznosak lehetnek a 3 órás túra során.

A városi múzeumban háromdimenziós utazást teszünk. Felejthetetlen élmény kicsik és nagyok számára. 3D-s szemüvegen keresztül kisérjük végig Hallstatt 7000 éves történetét az őskori sóbányától napjainkig.

Hallstatt másik érdekessége a Csontház, ahol 610 festett koponya található. A “koponyafestészet” elsősorban a 19. században volt bizonyos kultúrkörökben szokásban, az osztrák Innviertelben, Salzburgban, Tirolban és Bajorországban. Még ma is ápolják a településen ezt a hagyományt.

Táblák vezetik a látogatókat a település utcáin, a környező szép természetbe megismertetve  régi és mai kultúráját, legendáit ennek a csodás vidéknek.

Szerző és fotók: Schmidt Valéria

Ezt látni kell! – Hallstatt – a sóba zárt világ – 2. rész

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.