Főoldal » Feledhetetlen téli élmények 2.rész

Feledhetetlen téli élmények 2.rész

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Szinte nincs még egy olyan ország, mint Ausztria a síelés és téli sportok tekintetében.Ausztriában hozzávetőleg 20000 kilométer sípálya található, ez már túl sok is lehet a jóból. Mert tényleg el kell gondolkoznunk, hogy hová is menjünk pontosan. A síelés, a snowboardozás és a sífutás Ausztria szó szerint örökzöld sportágai, összesen nyolc sírégió nyújt téli örömöket.

A Gasteini-völgyben minden tudásszintű síelő megtalálhatja a számára legmegfelelőbb sípályát: összesen öt, nagy kiterjedésű síterep várja a vendégeket sípályákkal akár 2700 méteres magasságban, mélyhóval borított hegyoldalakkal és buckapályákkal.

Közel 50 felvonó és sílift, valamint összesen több mint 220 kilométernyi, tökéletesen karbantartott és hóbiztos sípálya teszi a Gasteini-völgyet Salzburg tartomány egyik legvonzóbb síterületévé. Igazán különleges attrakciónak számít Európa legmagasabban fekvő függőhídja is. A Stubnerkogelnél található 140 méter hosszú függőhíd egy 28 méter mély szakadék fölött ível át 2400 méteres magasságban. Az újonnan létrehozott „Glocknerblick” kilátóból pedig lélegzetelállító panoráma nyílik a környező hegyvidékre.

A Skiwelt Wilder Kaiser Brixental síterep 279 kilométernyi sípályájával és 91 felvonójával Ausztria legnagyobb egybefüggő síterülete. A Kitzbüheli-Alpok AllStarCard síbérlettel összesen 1081 kilométernyi sípálya és 359 felvonó áll a vendégek rendelkezésére. A Tirol Snow Card az ország legátfogóbb síbérlete, amellyel összesen 80 tiroli síterepen 923 felvonó és 3105 kilométernyi sípálya használható.

A legbátrabb síelők és snowboardosok a Tirolban található Mayrhofen Harakiri-sípályáján tehetik próbára tudásukat. 78 százalékos esésével ez a lesiklópálya számít Ausztria legmeredekebb, karbantartott sípályájának. A kihívásokat kedvelő síelők különösen nagyra értékelik a Salzburg tartománybeli Obertauernban található Gamsleiten 2 sípályát, amely Ausztria legmeredekebb buckás pályája.

Amennyiben gyermekekkel indulunk útra, szintén számos lehetőség közül választhatunk. Az első igazán csábító ajánlathoz nem kell sokat keresgélni: a Riesneralmon ugyanis létrehozták Ausztria „első sípályarendszerét gyermekeknek”, valamint itt található az ország leghosszabb szállítószalagja is, amelyen a legkisebbek egyszerűen, biztonságosan és kényelmesen juthatnak fel a domb tetejére.

Ausztriában külön minőségi védjegyet hoztak létre, amely a téli üdülés alatt is biztosítja a megfelelő gyermekprogramokat: a „Welcome Beginners” védjegy többek között garantál egy gyermekek számára kialakított játszóteret, egész napos gyermekfelügyeletet és egy tematikus gyermekbirodalmat.

A legjobb az egészben, hogy rossz döntést tulajdonképpen nem is hozhatunk. Teljesen mindegy melyik családi ajánlat mellett döntünk, Ausztria családbarát sírégiói tökéletes feltételeket kínálnak a gyermekekkel közösen töltött üdüléshez.

Ausztria hegyein, a zsúfolt sípályáktól távol számtalan kaland vár a snowboardozás szerelmeseire. A legrövidebb utat mindezek megvalósításához az érintetlen természeti környezetben tett vezetett snowboardtúrák jelentik.

A Lesachtalban különböző nehézségi fokú snowboardos túrák széles választéka várja az érdeklődőket, a meredek szakaszokat kedvelő profik és sportosabbak is megtalálják számításaikat. A kalandos túrának 1000 méteres magasságból vágnak neki, hótalpakat erősítve bakancsaikra, majd a hegycsúcson a hótalpak helyét a snowboardok veszik át, ezután jöhet az élményteli lesiklás.

Mindenképp említést érdemel Európa egyik legnagyobb snowboardparkja, mely Tirolban található. A Vans Penken Park létrehozásakor a Mayrhofen síterep egy komplett sípályáját alakították át, így született meg ez a hatalmas hópark.

A hét akadállyal rendelkező pályán a kezdők is könnyedén elsajátíthatják az alapokat. Az itt töltött szép napok emlékéül Mayrhofen egy különleges fotószolgáltatással is bővítette kínálatát: egy szakképzett fényképész örökíti ugyanis meg a levegő akrobatáinak mutatványait.

A legkedveltebb téli sportok sorát képezi a sífutás is, mely több mint egy sportág, mögötte egész filozófia rejlik. Aki a sífutópályákat részesíti előnyben, az egyben a nyugalmat választja a nyüzsgés helyett, a kényelmes haladást a száguldás helyett. Hangtalanul lépdelhetünk a csendes téli tájon át, gondolataink olyan nyugodtak és tiszták, mint a téli levegő, amelyet mélyen magunkba szívunk.

A kínálat szerencsére ezen a téren is legalább olyan sokszínű, mint Ausztria természeti adottságai: a sík terepen vezető, könnyű családi pályáktól a változatos, emelkedőkkel és lejtőkkel tarkított útvonalakig, a hóborított erdőségekben a napsütés mellett a fejedelmi hegycsúcsok és gleccserek lenyűgöző látványát is élvezhetik a vendégek.

A Wechsel-Semmering térségben vezető 90 kilométer hosszú panorámás sífutópálya csodás kilátást kínál a Schneebergre és a Stuhleckre egyaránt. A Sportgastein régióban a sífutó élmények egészen késő tavaszig garantáltak. A Ramsau régió magaslati sífutópályáján pedig a hatalmas Dachstein-hegység varázslatos kulisszája előtt sportolhatnak az üdülővendégek.

Bővebb információkat a sípályákról, régiókról, valamint a szállással kapcsolatosan a www.austria.info oldalon olvashattok.

Képek:www.rohrmooserhof.at,www.alpensicht.com,www.sielok.hu,www.neuhaus.co.at, www.skiamade.com

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.