Főoldal » Felfedező túra az alpesi hercegség otthonában – Liechtenstein

Felfedező túra az alpesi hercegség otthonában – Liechtenstein

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ausztria és Svájc közé beékelődve, az Alpok vonulatainál található a miniállam, Liechtenstein. Területe mindössze 160 km2, kis mérete ellenére azonban igen nagy népszerűségnek örvend, a híres adóparadicsomok egyike.

Sokaknak rögtön ez jut eszébe elsőre, pedig túl azon, hogy az európaiak számára ez a legélhetőbb helyek egyikének számít, számos természeti szépségben gyönyörködhetünk és kellemes élményekben lehet részünk, akár egy túrán veszünk részt, akár a helyi borokat vesszük közelebbről szemügyre.

Az ország fővárosa és a hercegi család székhelye Vaduz. Liechtenstein Európa 4. legkisebb állama (a Vatikán, Monaco és San Marino után), a föld viszonylatában a 6. helyet foglalja el.

A régészeti leletek szerint már a neolit korban lakott volt. Területének egy részét a rómaiak hódították el, így rövid időre római tartománnyá vált, majd a németek települtek be a területre. VI. Károly német-római császár alapította a Liechtensteini Fejedelemséget 1709-ben, a fejedelemség megalapításával önálló állammá vált.

Mintegy száz évvel később – miután felbomlott a Német-Római Birodalom – szuverén állammá vált, 1866-tól pedig mint teljesen önálló állam beszélünk róla. A Liechtenstein fejedelmi család jelenleg a világ leggazdagabb családjai közé tartozik.

Politikai rendszere igen érdekes, hiszen amíg nálunk a nők szabadon élhetnek szavazati jogukkal, addig ez itt másként működik. Az önkormányzati választásokon nem szavazhatnak, más választásokon is csak 1984 óta.

Liechtenstein államformája alkotmányos monarchia, élén II. János Ádám herceg áll. Az ország védelmét Svájc biztosítja. Bár Liechtenstein nem tagja az EU-nak, de az Európai Gazdasági Térségnek igen, ezáltal nagy mértékben jelen van Európa belső kereskedelmében.
Alacsony adóinak köszönhetően több cég jegyzi be székhelyéül, illetve több európai választja tartózkodási helyéül.

A liechtensteini hercegség fővárosa, a hercegi család székhelye Vaduz. A város turizmusa elég élénk, számos múzeum és látnivaló gazdagítja a város hírnevét.

1938 óta a liechtensteini hercegi család rezidenciája a 700 éves vaduzi várkastély, ezért ez nem látogatható, de a messzi távolból bármikor megcsodálható. A város sétálóutcája, a Städtle elegáns butikjaival és múzeumaival (Liechtenstein Művészeti Múzeum, Vaduzi Bélyegmúzeum, Nemzeti Múzeum, Símúzeum, Engländerbau kiállítóépület) várja a látogatókat.

A főváros mellett érdemes látogatást tenni Malbunban is, mely télen a síelés szerelmeseinek, nyáron a túrázóknak kínál kellemes kikapcsolódási lehetőséget. Vasúti és közúti fejlettsége révén számos nagyváros pár órán belül elérhető (Innsbruck, Bern, München, Stuttgart), ezért ez egy kiváló kiindulópont azok számára, akik szeretnék közelebbről felfedezést tenni Ausztriában és Svájcban is.

Képek: www.metrolic.com,www.europeupclose.com,www.wanderland.ch,www.tripadvisor.com

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.