Főoldal » Filmfesztivál Splitben

Filmfesztivál Splitben

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Split Filmfesztivál vagy Split Nemzetközi Új Filmek Fesztiválja az első független filmfesztivál Horvátországban. 1996-ban alapította a helyi Cinema Club két tagja, Boris Poljak és Branko Karabatić. Ezen a fesztiválon valami újat, kreatívat és egyénit keresnek, legyen szó bármilyen műfajról, stílusról és témáról. A legelején még csak két kategóriában lehetett versenyezni: film és videó. A filmek általában rövid történeteken alapult kísérleti, elvont, néha animált vagy nem meghatározó dokumentumfilmek voltak. A videók versenye a fesztivál gyengébb foltja volt. Ahogy a fesztivál érettebbé vált, egy harmadik kategória is kibontakozott, mégpedig az ún. új média, ami a legújabb technológia igénybevételét jelenti. (cd, dvd, internet) Ez nagyban vonzza az újságírók és kritikusok többségét, mert ez a fesztivál az egyetlen, ami jellemzi ezt a műfajt. Manapság ez a része teret hódított, de alapvetően még mindig egy filmfesztivál. Amit olyan művészfilmek jellemeznek, mint például Michael Winterbottom Wonderlandje (1999), David Cronenberg eXistenZ (1999), vagy Tom Tykwer Lola renntje (Run Lola Run, 1999).

1960 és 1970 között Split erős központja volt az avantgárd filmezésnek. Egy filmkészítőkből álló csoport gyűlt össze az akkori Cinem Club körül, a legfontosabb ezek közül Ivan Martinac és Lordan Zafranović.

Az 1970-es és 1980-as évek folyamán Split volt a házigazdája az alternatív filmesek találkozójának, amin részt vett, például Tomislav Gotovac, Dušan Makavejev és Želimir Žilnik is. Ilyen hagyománnyal nem csoda, hogy Splitben létrehozták a fiúk a filmfesztivált.

A tavalyi fesztiválon Jancsó Miklós előtt tisztelegtek, hiszen a megnyitóünnepségen átvehette az életműdíjat, és műsorra tűzték az általa rendezett Szegénylegényeket, amit 1966-ban, Cannes-ban mutattak be. A filmművészet új törekvéseire koncentráló spliti filmszemle játékfilmjei között Pálfi György Nem vagyok a barátod című legutóbbi rendezése kelt versenyre. Nagy Dénes Berlinskaya fuga című alkotása a rövidfilmek versenyébe kapott meghívást. Kardos Sándor A sírásó című Rilke-feldolgozása pedig a „Frame Extended” című programban volt látható.

Az idei fesztivál szeptember 10. és 17. között fog zajlani. Ebben az évben is egy nemzetközi zsűri ítéli oda minden kategóriában a legjobbnak járó pénzjutalmat és a szobrot. Az idei fesztiválra június elsejéig lehet nevezni a fesztivál honlapján angol vagy horvát nyelven kitöltött jelentkezési lappal. A nevezendő dokumentumról pedig szeptember elsejéig kell elküldeni egy példányt Splitbe. Időkorlátozása a filmeknek nincs, annyira hosszút forgatnak a rendezők, amennyit jónak látnak. A gyártókat, forgalmazókat, művészeket azonnal értesítik arról, amint kiválasztotta munkájukat a zsűri.

A versenyben levő alkotásokat több helyszínen: a Karaman moziban, a Zlatna Vrata moziban és a Club Ghettoban szokták levetíteni.

Korábban részt vett már a fesztiválokon Chris Marker, Jonas Mekas, Jean Marie Straub, Daniele Huillot, Stan Brakhage, Claire Denis, Tarr Béla, Lars von Trier és Cyrus Frisch is.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.