Főoldal » Földtani örökségünk gyöngyszeme

Földtani örökségünk gyöngyszeme

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az Ipolytarnóci Ősmaradványok természetvédelmi terület a régmúlt emlékeit őrzi, egy vulkáni katasztrófa során betemetett ősi kincseket. Budapesttől csupán 150 km-re, Magyarország szlovákiai határának közelében található. Szubtrópusi erdő hatalmas, megkövesedett fái, egzotikus növénylenyomatok, ősvilági szörnyek lábnyomai, a vulkáni tufa áradatában összesült maradványok, s mindezek eredeti helyzetükben, egy geológiai tanösvény mentén ismerhetők meg.

S a rejtély a legek birodalmában: csupán a töredékek töredéke került ez idáig felszínre, a múlt nagy része lábunk alatt, még feltáratlan! A 175 évvel elkezdődött tudományos kutatások eredményeit felfűző geológiai tanösvény 25 éve áll a látogatók rendelkezésére.

Fedezzük fel együtt a terület kincseit!

Az Ipolytarnóci Ősmaradványok egyik új fejlesztéseként egy lombsétány épült, amely igazi csemege a kalandvágyóknak. A kilátótorony, csúszda és a lombkorona ösvény biztosítás nélküli alsó szakaszán az általános előírásokat kell betartani, viszont a lombkorona sétány legfelső szintje csak szabályozott keretben áll a látogatók rendelkezésére.

Mivel veszélyes, ezért a lombsétány felső szintje csak a biztonsági előírások teljes betartásával látogatható, esős, csúszós időben zárva tart. A mintegy 150 méter hosszan, és 8-10 méteres magasságban a fák lombjai közt húzódó, keskeny függőhidakból álló sétányon a látogatók hevederrel bebiztosítva fedezhetik fel a lombkoronában megbújó erdei vadvilág talajszintről nem látható mindennapjait.

De ehhez a látványhoz fel kell készülni!

A lombkorona ösvényt csak azok vehetik felügyelet mellett igénybe, akik a helyszíni kiképzésen és a biztonsági előírásoknak megfelelnek. Azok számára, akik a geológiai tanösvényre vagy a 4D moziba aznap már jegyet váltottak, ingyenes ez a szolgáltatás. Mivel a sétány legfelső szintjének áteresztő képessége limitált, ezért várhatóan csak 10 fős csoportokban és félórás váltásban követhetik egymást a legrátermettebbek, érdemes ennek tudtával tervezni ezt a különleges program lehetőséget.

Videó: http://www.youtube.com/watch?v=y4xE82zsbRw

A nagyközönségnek megnyitott többszintes induló torony kilátóként is funkcionál, alsó szintjéből a gyermekek csúszdán érkezhetnek le a játszótéri homokozóba, ráadásul a lombkorona ösvény behálózott középső szintjének szakasza is kipróbálható. A lombsétány alatti ösvény mentén a kisgyermekek állati lakhelyekre akadhatnak, méretükhöz igazított, mesterséges madárfészkekben, rókalyukban, és denevérbarlangban kereshetik a kalandokat. Akár a számukra kiépített nagy sikernek örvendő gyermek drótkötél- és akadálypályát is kipróbálhatják.

A tanösvényről és a természetvédelmi területről bővebb információkat a www.osmaradvanyok.hu oldalon olvashattok.

Képek: www.itthon.hu, www.nfu.hu, www.osmaradvanyok.hu

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.