Főoldal » Főnix csarnok

Főnix csarnok

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A 2002. évi Tornász Világbajnokságnak köszönhetően 2002. szeptember 30-án átadták a nagyközönségnek Magyarország második legnagyobb rendezvénycsarnokát, a Főnix csarnokot. A csarnok a 4. számú főút mentén található, a Kassai úton, a Nagyerdő közelében. A csarnokkal nagyon hamar el kellett készülni, így egy már megépült, tallini (Észtország) sportcsarnok tervére támaszkodtak, amely megfelelt a követelményeknek, és mérete, szerkezete lehetővé tette a feszített ütemű kivitelezést.
Az épület szimmetrikus elrendezésű. Középen található a kűzdőtér (befogadóképessége: 1280 fő), amelyet karéjban vesznek körül a lelátók, és az egyéb, az üzemeltetéshez szükséges helyiségcsoportok. Az épület (és a kűzdőtér) hossztengelyében van a főbejárat, ahonnan továbblépve a közönség azonnal a csarnoktérben (befogadóképessége: 8500 fő) találja magát. Az épület túlsó részén vannak az üzemeltetői irodák, gépészeti helyiségek illetve a gazdasági bejáratok. A kűzdőtér hosszanti oldalai mentén az egyik oldalon – a Hódos Imre Sportcsarnok felől – sorakoznak a sportolói öltözők és kiegészítő helyiségeik, a másik oldalon többfunkciós, később igény szerint mobil elválasztó falakkal osztható terület áll rendelkezésre.

Az épület négyszintes, melyek közül a földszint a kűzdőtér és kiszolgáló helyiségeinek szintje. Ez a szint kismértékben földbe süllyesztett. A közönség-főbejárat és a lelátók főszintje van az I. emeleten, ami a külső terepszinthez képest kismértékben emelt szintű. Az ezen a szinten elhelyezett összes fixen beépített férőhely száma: 1081 db. Az erről a szintről megközelíthető mobil lelátókon elhelyezett férőhelyek száma: 2142 db. A II. és III. emelet a további közönség-lelátók, illetve páholyok valamint a büfék, éttermek szintje. A második szinten csak fixen beépített lelátók létesülnek. Az elhelyezhető maximális nézőszám: 1830 fő. A III. emeleten vannak a kiemelt fontosságú vendégek (VIP) lelátói, étterme és páholyai találhatók. A páholyok 8 illetve 16 fős kialakítású egységek, amelyek a csarnoktértől zárható üvegfallal vannak elválasztva, saját teakonyhával, és egy-egy kézmosós vécével rendelkeznek. Minden páholy előtt található a páholy-férőhelyszámmal azonos kapacitású lelátó is, amely csak a páholyból közelíthető meg. A páholyok folyosói két-két lépcsőházzal állnak közvetlen kapcsolatban. A VIP szinten a páholyok férőhelyszáma: 272 fő, a VIP lelátók férőhelyszáma: 314 fő.

A küzdőteret minden oldalán kihúzható, teleszkopikus lelátórendszer veszi körül. A lelátók mozgatásával igazodni lehet a mindenkori aktív küzdőtér méretéhez, ezáltal biztosítva a közönség közvetlen kapcsolatát az eseményekhez. A lelátók az I. emeleti épített lelátókról közelíthetők meg, kivéve az üzemeltetői irodák előtti lelátót, ez csak teljesen kihúzott állapotban használható, és feltöltése a küzdőtérről történik.
Koncertek rendezése, vagy nagy földszinti nézőszámot igénylő rendezvények esetén a sarkokban diagonálisan beforgatott mobil lelátókat összecsukják, és csukott állapotban kitolják a helyükről, ezáltal biztosítható a megfelelő szélességű menekülési útvonal a kűzdőtérről.
A Főnix számos rendezvénynek -jégkorong-, teremlabdarúgó-, tánc-, kosárlabda-, kézilabda- és hőlégballon-bajnokságnak, balettnek, koncerteknek, kiállításoknak, konferenciáknak, vagy éppen jégrevünek – adott már otthont.

A csarnok nagyon népszerű, rengeteg embert csalogatnak a programjai, ami nem csoda, hiszen a sok sportrendezvényen kívül, a Deep Purple együttesen, Joe Cocker-en át David Copperfield-ig számos neves művésszel találkozhatott már a közönség.

Forrás és bővebb információk: http://www.fonixarena.com/

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.