Főoldal » Forraltbor-főző verseny (dec.2-4.)

Forraltbor-főző verseny (dec.2-4.)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A borongós, sötét, hideg napok és a karácsonyi vásárok ideje. Mi más deríthet minket jobb kedvre ebben a szomorkás időben, ha nem egy pohár meleg, fűszeres forralt bor!? Már az illata is csodálatos! A forralt borban az a jó, hogy tradíciója és szezonjellege ellenére számos helyen fogyasztható: kortyolhatjuk egyedül, forró fürdőzés közben, takaró alatt a meleg szobában, baráti társasággal, párunkkal a karácsonyi vásáron vagy síelés közben pihenésképp. A forralt bor sokféle lehet.

Íme egy jól bevált recept:

750 ml száraz, nem túl savas vörösbor
70 g kristálycukor
2 rúd fahéj
8 szem szegfűszeg
3 szem szegfűbors
4 db szelet citrom
2 szem zöld kardamom

A bort, a cukrot, és a fűszereket egy fazékban forrás előtti állapotig melegítjük közepes lángon, lassú kevergetés mellett. Ügyeljünk arra, hogy a bort ne forraljuk fel, mert tönkreteszi az aromáját! Ha felmelegítettük, tegyük bele a szeletelt citromot, szükség esetén plusz porcukorral állítsuk be az ital édességét, és csészékbe öntve máris kínálhatjuk.

További forraltbor recepteket a www.tutitippek.hu/blog/forralt-bor oldalon találtok.

Legnagyobb hagyománya az észak-európai országokban van. Német nyelvterületen Glühweinnak nevezik, amely kifejezést hazánkban valószínűleg többen ismerik, mint a magyar politikai élet prominenseinek neveit. Kevésbé ismert svéd testvére a glögg. A skandináv országok mindegyikében hasonló néven fut, és rendkívül népszerű. Moldvában izvar, és vörösborból, fekete borssal, mézzel készül. A franciák elegánsan vin chaud-nak, meleg bornak nevezik.

2011. december 2-3-4.-én kerül megrendezésre a badacsonytördemici Faluház udvarán a Borbála napi forralt Bor–Blues–Böllér Napok, az ilyenkor hagyományos disznóvágással, forraltborfőző versennyel, és minőségi zenével egybekötve.

Az érdeklődők megtekinthetik az 1945 előtti Badacsony hegyről készült képeslapokból létrehozott kiállítást, a gasztronómiai udvarban pedig hagyományos népi ételek (kolbász, pecsenye, langalló, kecskesajtok, mangalica- és szürkemarha füstölt termékek) kóstolására is lehetőség lesz.

A standoknál a borkedvelők megkóstolhatják a „hegy levét” a kitelepülő borházak jóvoltából.

A forraltborfőző verseny szombaton (dec.3.-án) 13 órakor veszi kezdetét, az eredményhirdetésre pedig 15 órakor kerül sor. Ezért ha kedved támad egy kis versenyzéshez, ne felejts el benevezni!

A programokról és a részvételi lehetőségekről bővebb információ Szántai Attilánétól (06-30-758-8620) és Szegedi Páltól (06-20-244-2629) kapható

A részletes programról a www.badacsonytordemic.hu oldalon olvashattok bővebben.
 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.