Főoldal » Funchal, Madeira fővárosa

Funchal, Madeira fővárosa

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ha már elegünk van a medencében való fürdésből, a hosszú sétákból a turisztikai útvonalakon való bolyongásból, amelyeket Madeira nyújt, akkor ne felejtsük el meglátogatni Funchal városát. Madeira fővárosa a sziget déli partján fekszik. Körülbelül 75 négyzetkilométeren terül el, tíz városi részre osztva, amelyekben körülbelül 100.000 lakos él. 

Az Édeskömény-öblöt 1420-ban érte el João Gonçalves Zarco, és a partvidéken tenyésző édesköményről (funcho) nevezte el. Zarco elvileg 1421-ben alapította meg a várost, de a sziget betelepítését a gyakorlatban csak 1425-ben kezdték el. Zarco fölöttébb kedvelte ezt a helyet, mert az édeskömény főzetével kúrálta a beteg szemét. Itt is halt meg, valószínűleg 1467-ben.

1497-ben Machico helyett Funchal lett a sziget fővárosa, és ez azóta is így maradt.

A gyorsan fejlődő települést I. Mánuel portugál király 1521. augusztus 21-én kelt rendeletében nyilvánította várossá.

A XVI. században Funchal a portugálok fontos kikötője volt. Erre szállították Amerikába a rabszolgákat, a cukrot és sok egyebet. Nem csoda hát, ha a XVI-XVIII. században a sziget lakosai sokat szenvedtek az angol és francia kalózok ismétlődő támadásaitól. A legemlékezetesebb ilyen alkalom 1566-ban volt, amikor egy Montluc nevű kalandor csapatai szálltak partra egy Funchaltól nyugatra eső öbölben, majd a szárazföldön szinte ellenállás nélkül lerohanták a fővárost. Két hétig raboltak, fosztogattak – csak a székesegyház kincseit nem találták, mert azokat jó előérzettel a néhány nappal korábban eltemetett templomi kincstárnok sírjába rejtették. A madeiraiak tanultak az esetből: Funchalt erődrendszerrel és városfallal vették körül. A városfalat csak a XIX. században bontották el, amikor a kalózok támadásától már végképp nem kellett tartani, az erődök ma turistacsalogató látványosságok.

Ha valakit érdekel Funchal részletes története, akkor keresse fel a Történeti Központot, mely a sikló mellett található. A felsővárosban az egykori gyarmati építészet ritkaságszámba menő emlékei közül a legnevezetesebb a Zarco egykori rezidenciájának helyén álló Quinta das Cruzes. A múzeumok közül itt található a Federico de Freitas-gyűjtemény. A gyűjtemény nevezetességei a XVII-XVIII. századi cukrosládabútorok, de csempegyűjteményt és kínai műtárgyakat is megtekinthetünk a múzeumnak otthont adó XVII. századi épületben.

A főváros templomai közül, érdemes meglátogatni a város központjának tekintett Sé székesegyházat, mely a nevezetes Mánuel stílusú épületek egyike. 

Kellemes sétákat tehetünk a székesegyház mellett húzódó João Tavira sétálóutcán, melynek különlegessége fekete-fehér aszfaltmozaikos burkolata. A városban szűk és kanyargós utcák vannak, ezért ott a legcélszerűbb gyalogosan közlekedni. A taxibérlés azért ajánlott, hogy a sziget többi csodáját is bejárhassuk.

Funchal kikötőjébe nemcsak azért érdemes ellátogatni, mert itt horgonyoz Kolumbusz hajójának, a Santa Mariának másolata is, amelyen korabeli ruhákba öltözött tengerészek viszik naponta vitorlás nosztalgiaútra a messziről jött turistákat, de mert a jachtkikötő mólója melletti téren tengeri horgászatra, vitorlástúrára, fürdéssel és felszíni búvárkodással egybekötött üvegfenekű hajókázásra is befizethetünk. Itt horganyozik továbbá a Beatles együttes egykori jachtja is, amit mára sajátos étteremmé alakítottak át. A partról szabályos időközönként hőlégballont is indítanak, kosarából parádés látvány tárul a városra és környékére.

A halászkikötő fölött található Szent Katalin park lépcsőzetesen ereszkedik a város központja felé. A parkban turista információs irodát és kávéházat is találunk, de itt állították ki az egykor Montéba vivő fogaskerekű-vasút megmaradt mozdonyát is. Nemcsak a parkban emelkedő egzotikus fák, madárröptetők és virágágyások érdekesek, három, jelentősebb épület is emelkedik itt, a Szent Katalin kápolna, a főváros építészeti jelképének tekintett Kaszinó, valamint az önkormányzati hivataloknak otthont adó, rózsaszín falú Quinta Vigia. Utóbbi verandáját igen látványos csempeképek díszítik, melyek csak munkaidőn kívül tekinthetők meg. Az épülethez kis kápolna és kerti teázó is tartozik.

Ha vásárolni szeretnénk, divatcikkeket áruló fényes üzletek tömegére ne számítsunk, az az egy-két üzlet, ami van, szerényen húzódik meg a belváros szűk utcáiban lévő két-háromszintes házak földszintjén. Látogassunk el inkább az 1941-ben, art deco stílusban épült Dolgozók Piacára, ahol funchali virág,- gyümölcs,- és halkereskedői külön szinteken kínálják portékáikat, de találunk néhány bőráru,- és kosárboltot is. Érdemes megkóstolni a banánt és az ananászt, az általunk ismert import gyümölcsök nyomukba sem érnek.

A városban évente több fesztivált is rendeznek. Ilyen például a Virágünnep, melyet áprilisban tartanak. Ekkor hatalmas virágvásárokat rendeznek, melyet feldíszített autók felvonultatásával egészítenek ki. A nyár folyamán pedig többször is klasszikus zenei hétvégéken vehetnek részt az ide érkező turisták. Továbbá minden év szeptemberében (egész Madeirán) hatalmas borfesztiválon vehetünk részt.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.