Főoldal » Geocaching avagy rejtekhely-vadászat Erdélyben

Geocaching avagy rejtekhely-vadászat Erdélyben

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Mi a rejtekhely-vadászat?

Ki nem álmodozott arról gyermekkorában, hogy talál majd egy régi térképet, amelynek segítségével rég elrejtett kincsek nyomára bukkanhat. Mindannyiunkban ott él az új, ismeretlen dolgok felfedezése utáni vágy, a kincskeresõk õsi szenvedélye.

Felhasználva korunk technikai vívmányait, a világháló és a mûholdas tájékozódás lehetõségeit, néhány évvel ezelõtt az Egyesült Államokban egy új játék indult világhódító útjára, és azóta az egész világon elterjedt.

A kikapcsolódás egyik formája, túrák hozzáadott értéke, szabadidõsport, szórakoztató kalandjáték. Ez a geocaching. Magyarul kincskeresés, rejtekhely-vadászat. Egy érdekes és izgalmas játék, melyben részt venni valóságos élmény, akár elrejtõként, akár keresõként.

Ötvözödik benne a természetjárás szépsége a modern high-tech eszközök használatával. Ösztönzés a mai kor emberének, hogy kimozduljon a számítógép elõl a természetbe, és megismerje környezete érdekes tájegységeit. Új ismeretekkel, élményekkel gazdagodjon, és olyan helyeket fedezzen fel, ahova talán soha nem jutna el, csak úgy véletlenül.

Mi az a GPS?

Ez az angol “Global Positioning System” rövidítése. Magyarul “Globális Helymeghatározó Rendszer”-t jelent. A GPS, egy olyan, ma már mobiltelefonnyi méretû és nem sokkal drágább elektronikus eszköz, mely a Föld körül keringõ 24 mûholdról sugárzott jelbõl pár méteres pontossággal meghatározza, hogy éppen hol tartózkodunk.

A készülék a jel kibocsátásának ideje és a felfogott jel ideje közötti idõtartamból koordinátát tud számolni, meghatározva így a földi megfigyelõ tartozkódási helyét, illetve esetünkben a rejtekhely pontos földrajzi koordinátáit.

Mi a játék lényege?

A rejtekhely-vadászat lényege, hogy az egyik játékos elrejt egy “kincsesládát”, egy vízhatlanul záródó, mûanyag dobozt, egy általa kiválasztott, földrajzi, kulturális, vagy más szempontból érdekes, felfedezésre érdemes helyszínen. A rejtekhely pontos földrajzi koordinátáit egy erre alkalmas GPS készülékkel rögzíti.

Ezeket az adatokat a helyszín bemutatását szolgáló rövid leírással, esetleg néhány a megtalálást segítõ útmutatással együtt, és lehetõség szerint néhány fotóval kiegészítve, bárki által hozzáférhetõvé teszi az interneten. A többi résztvevõnek, ezen földrajzi koordináták ismeretében meg kell találniunk az elrejtett dobozkát. Csak a megfelelõ koordinátákat kell letölteni az internetrõl, betáplálni a gps készükékbe és elindulni a jelzett irányba.

A dobozokban, amelyeket geoládáknak nevezünk, egy jegyzetfüzet, iróeszköz, nyomtatott szabályzat és több apró ajándéktárgy található. A szerencsés megtaláló választhat magának az ajándékok közül, de ugyanakkor cserébe valami más ajándéktárgyat kell a dobozba tennie, hogy a következõ játékosnak se kelljen üres kézzel távoznia.

A talált kincs természetesen csak egy jelképes értékû tárgy, az igazi jutalom pedig a kereséssel együttjáró kaland izgalma és a doboz megtalálásának az öröme.

A füzetbe történõ bejegyzés után, a megtaláló gondosan visszahelyezi a dobozkát a helyére. Késõbb bejelenti a sikeres megtalálást, illetve megoszthatja élményeit az interneten, bejegyzés és fotók segítségével.

A geoládák típusai

Hagyományos geoláda
A játék alapötletének megfelelõ vízhatlanul záródó, mûanyag doboz. A mérete igen változatos lehet, a kis 35 mm-es filmes doboztól, az egészen nagy, 20-30 cm-es ládákig.

Multi-geoláda
Két vagy több részbõl álló rejtekhely, ilyenkor az Interneten megadott koordinátájú ponton általában csak a következõ pont koordinátáit találjuk meg.

Érdekes hely, POI
Geoláda nélküli rejtekhely.

Mozgó geoláda
A geoládák egy speciális fajtája ez, melyet a megtalálója elköltöztethet a láda tematikája szerint. Az ilyen ládát a megtalálójának tovább kell vinni és egy következõ helyen elrejteni.

Eseményláda
Valamilyen eseményhez kötött rejtekhely. Ez egy olyan különleges földrajzi pont ahol nem csak egy elrejtett ládát találnak a játékosok a megbeszélt idõpontban, hanem valamilyen szervezett eseményen is részt vehetnek, illetve több más játékossal is találkozhatnak.

Miért Erdélyben?

A legtöbb erdélyi geoláda gyönyörûszép helyen van elrejtve, igy kincset kereshetünk a Vargyas-szorosban, az Egyes-kõ mellett, Tusnádfürdõ környékén, Csíksomlyón, a Bihar-hegységben levõ Pádison, de akár a Fogaras, a Kelemen, a Retyezát vagy a Királykõ csúcsain is.

Több olyan geodoboz is be van weboldalunkon jelentve, amelyet még nem talált meg senki. Légy te az elsõ megtaláló! Bár itt nem kapsz érte pontot és a találatért nem jár babér, felejthetetlen látnivalókban lesz részed. Ha sikerült eljutnod rejtekhelyeinkre, számolj be nekünk az élményeidrõl és oszd meg velünk élményfotóidat.

Erdély, illetve a Székelyföld nagyon gazdag csodálatra méltó természeti kincsekben és csodás ritkaságokban, hogy csak a vadregényes szurdokvölgyeket, gyönyörû szorosokat, látványos geológiai képzõdményeket, változatos karszt-jelenségeket, lélegzetállító, meredek sziklafalakat, égbenyúló csúcsokat és a lenyûgözõ vízeséseket említsük.

Számtalan hely van Erdélyben, amely rejtésre alkalmas, felfedezésre érdemes. Ezért arra szeretnénk mindenkit biztatni, keressetek, rejtsetek ládát. Ismerkedjetek meg ezzel az izgalmas játékkal. Túráitok, kirándulásaitok során helyezzetek el egy-egy új ládát. Persze, a játék szabályait figyelembe véve. Nagyon sok örömöt fogtok okozni azoknak, akik ezeket a helyeket majd felkeresik és nem utolsósorban jó szolgálatot fogtok tenni az erdélyi magyar túramozgalom ügyének.

Forrás és fotó: http://www.rejtekhely.ro/

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.