Főoldal » Glasgow (Skócia)

Glasgow (Skócia)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Glasgow Skócia legnagyobb városa, egyben az Egyesült Királyság harmadik legnépesebb városa. Nevének jelentése “zöld hely”. Glasgow Skócia 32 egységes fennhatóságú területe közül a legnépesebb. A Clyde folyó mentén, a skót alföld közép-nyugati részén helyezkedik el.

Glasgow városa eredetileg az egyetem köré épült infrastruktúrából alakult ki. A XVIII. századtól kezdve fontos pontja az Atlanti-óceán felé irányuló kereskedelemnek. Az ipari forradalom után a település gyors fejlődésnek indult, elsősorban a hajózás és a gépgyártás ágazatai települtek ide. Innentől kezdve nevezik az „Angol Birodalom második városának”. Ma Európa 20 legfontosabb pénzügyi és bankközpontja közt szerepel.

A XX. század elején Glasgow Európa negyedik legnagyobb városa volt (népessége meghaladta az 1 millió főt), azonban a II. világháború után sokan elköltöztek a település központjából. Glasgow agglomerációs körzetében jelenleg körülbelül 1.750.000 ember él.

Két labdarúgócsapata van, a Celtic és a Rangers, melyeknek vallási és politikai vonatkozásuk is van. A Celtic FC-t ír katolikus bevándorlók alapították1887-ben. A Rangers FC-t 1873-ban alapították, és a mai napig protestáns, unionista csapatként ismerik.

A George squere-en található a városi információs iroda, ahol készségesen segítenek. Itt érdemes befizetni mindenféle kirándulásra. Ha nincs sok időnk, akkor az egynapos Loch Ness-i kirándulást válasszuk, mely felejthetetlen és kihagyhatatlan élményt fog okozni. 2 felnőtt és egy gyerek részére 87 Fontba kerül. Érdemes az út elején lefoglalni a kirándulást, mert igen nagy az érdeklődés. Érdemes befizetni a Hop on-Hop Off buszra is, ami két napra 22 Font, 2 felnőtt és 1 gyerek számára (családi jegy).

A városnézést általában mindenki – a méltán híres – St. Mungo Katedrálisnál kezdi, majd a Városházánál folytatja. Az egész városban, lépten-nyomon Viktória korabeli építészeti emlékekbe botlunk.

A legtöbb múzeumába ingyenes a belépés, ezek közül talán a legérdekesebb a Museum of Religion (vallási múzeum), és a korabeli Gallery of Modern Art, továbbá a Burrell Collection, amely a várostól délre, a mintegy 3 mérföldre (5 km) lévő Pollok Country Parkban található. Az egyedi gyűjteményben kínai porcelánt, középkori bútort, impresszionista festményeket láthatunk, az inspiráló épület pedig az utóbbi időkben épült. 

Továbbá megnézhetjük Charles Rennie Mackintosh, az Art Nouveau leghíresebb képviselőjének/építészének, munkáit is (Lighthouse, a Glasgow School of Art, Art Lover).

A Tenement House (Bérház) pedig egy különleges időkapszula, itt betekintést nyerhetünk a századforduló polgári életébe.

Természetesen nem maradhat el egy kis vásárlás sem; a legnagyobb és leghíresebb dizájnerek és divatcégek is képviseltetik magukat Glasgow menő üzleteiben. Ne hagyjuk ki az Italian Centret (olasz központ), mely sajátos hangulatával és kitűnő kávézóival hívja fel magára a figyelmet.

Számtalan pub és szórakozóhely található a városban, pl. a West End-en, ahol megkóstolhatjuk a méltán híres skót whiskyt és cidert is.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.