Főoldal » Gödöllői Királyi Kastély

Gödöllői Királyi Kastély

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A gödöllői kastély Magyarország legnagyobb beépített alapterületű barokk kastélyegyüttese, amely páratlanul gazdag történelmi múltjáról és stílusteremtő építészeti értékeiről nevezetes. Építtetője Grassalkovich I. Antal, a XVIII. század egyik legtekintélyesebb magyar főura, Mária Terézia bizalmi embere volt.

A gödöllői birtokközpontban megépített kastély fehér- arany színekben pompázó dísztermével, freskókkal díszített szobáival, márvány burkolatú fürdőjével és virágházával, tágas lovardájával, barokk színháztermével, valamint hatalmas parkjával a kor főúri életvitelének méltó reprezentánsa volt.
Az épület 1867 és 1916 között I. Ferenc József és Erzsébet királyné kedvelt pihenőhelyeként szolgált, majd 1920-tól 1944-ig Horthy Miklós kormányzó nyári rezidenciája volt.
A II. világháború után a méltatlan hasznosítási formák következtében a pusztulás évei következtek, mintegy fél évszázadon keresztül. Az 1989-ben felgyorsult felújítási munkálatok eredményeképpen 1996-ban nyithatta meg kapuit az ismét régi fényében pompázó kastély központi része.
A Gödöllői Királyi Kastélymúzeum állandó kiállításának 26 termében a kastély két fénykora elevenedik meg: A Grassalkovichok kora című kiállítás a barokk udvari kultúrát mutatja be, míg a rekonstruált királyi lakosztályok, a díszterem és az Erzsébet királyné emlékkiállítás a királyi család gödöllői tartózkodásait idézi fel, kitekintéssel a kor történelmi hátterére.

A GÖDÖLLŐI BAROKK KASTÉLYSZÍNHÁZ
A kastélyegyüttes déli szárnyában – Grassalkovich I. Antal barátjának, gróf Migazzi Kristóf váci püspök, bécsi bíboros érsek lakosztálya helyén – Grassalkovich II. Antal herceg 1782 és 1785 között alakíttatott ki színházat.
A mintegy 100 személy befogadására alkalmas barokk színház ún. idényszínházként működött, amelyben csak a hercegi udvar gödöllői tartózkodása idején tartottak előadásokat.
A zenét a herceg 24 tagú állandó zenekara szolgáltatta.
A belső falakat – a teret perspektivikusan tágító – dekoratív, klasszicizáló későbarokk falfestések díszítik.
A kastélyszínházat a kiegyezés évében, az 1867-es munkálatok során szüntették meg, amikor két födém behelyezésével teréből 15 szobát alakítottak ki.
Az 1986 őszén feltárt kastélyszínház Magyarország egyetlen megmaradt kulisszás rendszerű színháza, amely Európában is ritkaságnak számít.
A kastélyszínház rekonstrukciója építészeti nemzeti örökség egyik szép példája, amely a FIABCI (Ingatlanfejlesztési Világszervezet) VI.
Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatán, díjban részesült 2004 májusában, pedig a nemzetközi megmérettetésen, Houstonban is elismerést kapott.

A KIRÁLYDOMBI PAVILON
A Gödöllői Királyi Kastély parkjának egykori nevezetessége a királydomb s a ráépített pavilon.
A hatszögletű, 6,5 méter átmérőjű épületet Grassalkovich I. Antal emeltette az 1760-as évek második felében.
Az épület belsejét faburkolatba illesztett olajportrék díszítették: honfoglalás kori magyar vezérek és a magyar királyok arcképei.
Az 54 portréból jelenlegi ismereteink szerint 14 maradt meg, a Magyar Nemzeti Múzeum tulajdonában.
Mivel az eredeti képek faburkolatba való tartós beépítése több szempontból sem lehetséges, így a teljes képsorozat rekonstrukciójára volt szükség. Az elpusztult részeket az 1890-es években készült fotók alapján állították helyre.
Kulturális rendezvények
Ősztől tavaszig kamarazenei koncertek a kastély dísztermében. Nyáron szabadtéri koncertek a díszudvaron.
Hagyományos rendezvények: Ibolya Nap, Koronázási Hétvége, Barokk Kastélynapok augusztus elején, Nyárbúcsúztató koncert augusztus végén, Nemzetközi Hárfafesztivál október 2. hetében, Liszt Ferenc Zongorafesztivál október végén, Adventi Kastélynapok decemberben.

A kirándulási ajánlat adatai:
Gödöllői Királyi Kastély
Budapest és környéke régió Gödöllő

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.