Főoldal » Great Barrier Reef Nemzeti Park Ausztrália

Great Barrier Reef Nemzeti Park Ausztrália

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ausztrália keleti partjainál található a több mint 2300 km hosszú Great Barrier Nemzeti Park. Területe nagyobb, mint Olaszország. Az ausztrál őslakosok nyelvén „Waga Gaboo”, ami annyit jelent, hogy „nagy zátony”.

A nemzeti park közel 2900 korallzátony labirintusa, amely kb. 900 szigetet foglal magába. 1981-ben felkerült a világörökségi listára, mint Ausztrália első világöröksége. A Korall-tengerben található nemzeti parkot megtaláljuk a világ 7 természeti csodája között. Több billió icipici élő organizmus szorgalmas munkájának az eredménye, mivel a korallszigeteket korall polipok építik, illetve alkotják.  Több mint 400 különböző korallfajta, valamint korall szivacs, 4000 puhatestű, 200 féle madár, 20 hüllő, tengeri teknősök, delfinek és akár 120 éves óriás kagylók élőhelye. 1500 halfajta él a vidéken.

Együtt úszni a halakkal, megcsodálni a korall és a víz alatti világ hihetetlen szín- és formavilágát, a szigetekre kirándulni, búvárkodni felejthetetlen élményt jelent az idelátogatók számára.

A korallt a Coelenteraták családjába tartozó tengeri polipok készítik. Van puha és kemény korall. A kemény korall a polipok mészkiválasztása útján keletkeznek, amely a polip pusztulása után visszamarad.

A polipok érzékeny élőlények. Abban, hogy hol telepednek meg, döntő fontosságú a víz hőmérséklete, a sótartalom és a víz tisztasága, átláthatósága. Csak ez a fajta élő polip alkotja a csodálatos színeket, a holt koralloknak fehér a színük. Napsütésre is szükségük van ezeknek az állatoknak, így maximum 30 m mélységig lehetséges a korallképződés.

Csodálatos képsorozat a nemzeti parkról

Fotók: Creative Commons

 

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.