Főoldal » Güell park (Barcelona)

Güell park (Barcelona)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az építészet szerelmeseinek és a művészettörténeti alapismeretekkel rendelkezőknek valószínűleg nem kell bemutatnom Antoni Gaudít. Tanulmányaimnak köszönhetően emlékeztem a nevére, még az is rémlett, hogy a szecesszió egyik nagy alakja volt, de azon nagyon meglepődtem, hogy mennyi barcelonai épület (min. 9 darab) köthető hozzá.

Legtöbb művéhez ő maga készítette a belsőépítészeti munkákat, bútorokat, sőt a míves csempéket is. Legismertebb épülete a Sagrada Família temploma, melynek keleti szárnya 1891 és 1900 között, a nyugati szárnya 1954 és 1985 között épült. 

De nem erről a templomról szeretnék mesélni nektek, hanem a szecessziós stílusjegyeket leginkább magán viselő Güell parkról, mely szintén az UNESCO Világörökség része. A park Barcelona központjától északra található, mindössze 20 percre a Lesseps metróval (zöld vonal).

A kert névadója, Eusebi de Güell eredeti elgondolása alapján egy parkos kertvárosi városrész kialakításával bízta meg barátját, Gaudít. Az 1900 és 1914 között épült park azonban üzletileg annyira sikertelennek bizonyult, hogy senki nem akart ide költözni. Ezért az épületek közül csak kettő készült el. Végül maga Gaudí költözött ide édesapjával.

A park tele van szűk, kanyargós utakkal, laza csapásokkal, fákkal, cserjékkel, színes szobrokkal, mozaikokkal, járdákkal és csempékkel. Olyan mintha Meseországban járnánk, nehéz leírni, ezt látni kell! 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.