Főoldal » Gyerekkel az Adriára

Gyerekkel az Adriára

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Egyre több kisgyerekes család tervezi Horvátországba a nyaralását. Több kérdés is felmerül ilyenkor például, hova menjenek, mit vigyenek magukkal, illetve milyen okmányok szükségesek Horvátországba. Most összeszedtük a fontosabb kérdéseket és válaszokat.

Az úticél

Az úticél szempontjából a kisgyerekes családok elsősorban a homokos tengerpartú helyeket részesítik előnyben. Mind e mellett a másik igényük az szokott lenni, hogy nem szeretnének Magyarországtól nagyon messzire utazni. Az egyik legközelebbi ilyen úticél az Isztriai-félsziget déli csücskén fekvő Medulin. Itt egy közel két kilométer hosszú és nagyon lassan mélyülő homokos öbölben tudnak fürdőzni a gyerekek. A másik ilyen célpont Crikvenica. Ez pontosan 500 kilométerre fekszik Budapesttől. A városi strandon kialakítottak egy nagyon lassan mélyülő homokos részt. Ezen a parton is nyugodtan beengedhetjük a gyerekeinket a tengerbe. A harmadik ilyen hely Nin. Ez már egy kicsit délebbre van – Zadar felett 15 kilométerrel – viszont ezen a környéken az egész tengerpart (tengerparti sáv) homokos. Az itteni tengerpartok finom, forró homokosak és nagyon lassan mélyülnek. Kisgyerekkel hosszan be lehet szaladni a tengerbe a nélkül, hogy hirtelen mély szakaszokkal találkoznánk. Az összes horvátországi homokos tengerpartot ezen az oldalon találjuk.

Utazás, a határ

Utazásra az éjjeli órákat javasoljuk, magyarán érdemes éjszaka, vagy kora hajnalban elindulni. Egyrészt így az egész utazás alatt alszanak a gyerekek a hátsó ülésen, másrészt elkerülhetjük a fizető kapuknál kialakuló gigászi dugókat.

A horvát-magyar határon továbbra is van okmányellenőrzés. A határon bármilyen, de érvényes fényképes igazolvánnyal át lehet menni. Figyeljünk oda, ha a gyerekünknek nincs még személyi igazolványa, akkor útlevél szükséges!

Néhány praktikus ötlet

Hogy mit is vigyünk magunkkal egy kisgyerekes nyaralásra? Elegendő mennyiségű és minőségű élelmiszert. Mármint a gyerek számára, ha ezt külön igényli. A strandra: napvédő krém, felfújható karúszó, napernyő, papucs, kulacs. A kedvenc játékok, tollas és labda.

Nagyon fontos, hogy legyen külön stornó biztosításunk a nyaralásra. Ez annyit jelent ha, valami történne a kicsivel és le kell mondani a nyaralást, a biztosító visszafizeti a nyaralás árát. Ezt mindenképpen javasoljuk. Ára általában a teljes szállásköltség 3%-a. Érdemes az egész nyaralás időtartalmára utasbiztosítást is kötni. Ha esetleg valami baj történne a kicsivel, így a biztosító kötelessége, hogy elláttassa a gyereket

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.