Főoldal » Gypsy beat, spagetti Balkán, szörf rock… – 120% tánczene a Szigeten

Gypsy beat, spagetti Balkán, szörf rock… – 120% tánczene a Szigeten

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az OTP Bank Világzenei Party Nagyszínpad tavaly 120% tánczenével ünnepelte a huszadik Szigetet és a visszajelzések szerint annyira bejött az a permanens  buli,  hogy  idén  a  szervezők  rátesznek  még  egy  lapáttal.  Ám  ezúttal  nem  csak  a  műfaj  nagyágyúi,  hanem  a  közép-kelet-európai színtér  legfrissebb  produkciói  közül  is  válogattak.  Döntően  a  balkáni-  és  ska-alapú  őrületekből…  De  mindenekelőtt  egy  friss  hír:  a  világ legelismertebb world-music magazinja, a Songlines isméta legjobb nemzetközi fesztiválok közé választotta a mi Szigetünket. Hurrá!
Kezdjük globálisan a húzónevekkel. Az amerikai Calexicoaz alterockból és a mexikói mariachi muzsikából alkotta meg összetéveszthetetlen stílusát, és  Algierscímű új albumát turnéztatva érkezik hazánkba. Ugyancsak friss anyagot hoz az algériai rai zenét forradalmasító  Rachid Tahais, akinek Zoomcímű korongját Brian Eno és Mick Jones súlyosbítja. A punk ’n’ rollt a Balkánba gyúró Emir Kusturica And The No Smoking Orchestraa múlt évben már tarolt a Szigeten, úgyhogy tudjuk, mire számíthatunk… Valami hasonló taglóra, mint amit a még náluk is brutálisabb  Leningradorosz skába oltott „táncdalaitól” várunk.

Természetesen a latin dolgok hívei sem maradnak parlagon. Akiknek tavaly bejött a Che Sudaka, azok máris kezdhetik az edzést, mert a katalán rumbában  éllovas  La  Pegatinával  nagyon  súlyos  tánc  elé  nézünk.  Akik  pedig  azt  gondolják,  hogy  a  világ  tele  van  még  felfedezésesre  váró unikumokkal, azoknak az új-zélandi Moana & The Tribefellépése ajánlott. Azt is megszokhatta már a közönség, hogy a legmenőbb afrikai bandák is kikötnek  a  Szigeten.  Nos,  idén  a  zimbabwei  Mokoombánál  menőbbről  álmodni  sem  lehet:  pánafrikai  tánczenéjükben  tetten  érhető  mindaz  a mélység és magasság, amitől egy afrikai banda ellenállhatatlan lehet.

Na,  de  térjünk  egy  körre  még  vissza  a  Balkánra!  Fél lábbal  Tiranában,  féllel  meg  Londonban  járunk  –  érezhetjük  majd  a  legnépszerűbb  albán rezesbanda, a Fanfara Tiranaés az angol etno-techno guru Transglobal Undergroundközös projektje, a Kabatronicshallatán. Aztán itt lesz a szerb és dán tagokból álló koppenhágai Tako Lakois, mely a maga „pszichedelikus gypsy beat”-jével teljesen új alapokra fektette a Balkánt.

Nem kevésbé izgalmas a  Shutka Roma Rapsem, melyben a Szkopjével határos Shutka rapperjeidumálnak rá egy macedón rezesbandára, de itt lesz a milánói Figli Di Madre Ignotais, hogy a tavalyi bulija után repetázhassunk „spagetti Balkán”-nak titulált, de skában és szörf rockban is gazdag menüjéből. A tavalyi kínálat egyik legemlékezetesebb csapata, a bosnyák Dubioza Kolektivis rászolgál a visszatapsolásra, csodájára járva annak afúziónak, amit a dubból, a skából, a rockból és a balkáni színekből kikever.

Az utóbbi években számos olyan közép- és kelet-európai együttes robbantott erőteljes nemzetközi visszhanggal, melyeket immár nem nélkülözhet egy magára valamit is adó világzenei program. A  DakhaBrakhanapjainkban méltán számít a „number one”-nak Ukrajnában, és az sem véletlen, hogy már több mint háromszáz koncertet adtak Nyugat-Európától Ausztráliáig. Mindent tudnak a szláv zenék emlékeiről, ám azokat gátlástalanul megspékelik elektronikával vagy akár a legtávolabbikontinensek hangszereivel, olyan hagyományt teremtve, amely a messzi jövőbe mutat. De azt kell  mondanunk,  hogy  a  lengyel  R.U.T.A. sem  kevésbé  magával  ragadó.  Ennek  a  kollektívának  hírhedten  kompromisszumképtelen  folk-  és punkzenészekből  kerültek  ki  a  tagjai,  ami  persze  alapkövetelmény  egy  olyan  társaságnál,  amely  –  a  földesurak  ellen  lázadó  jobbágyok  szövegei nyomán – az ellenállás fennköltségét tűzte a zászlajára. Ugyancsak Lengyelországból látjuk vendégül a  Warsaw Village Bandet, mely kirívó sikerű tavalyi Nordalbumán a szláv, a skandináv és a számi tradíciók közös jegyeit tárta fel, a Cseh Köztársaságból pedig a bivalyerejű (és olykor Pakisztán felé kacsingató) Cankisoujön.

Közép-kelet-európai  fókuszunkból  a  legnépszerűbb  hazai  együttesek  sem  maradhatnak  ki  természetesen.  A  világszerte  felkapott  Söndörgő tamburamuzsikája és a csocsek-király Besh o droM és vendégeinélkül amúgy sem képzelhető el húzós balkáni program. De ez még semmi! Ha már
a pörgésben utazunk, akkor legismertebb roma együttesünket, a – francia Latcho Drommal kollaboráló – Parno Grasztot sem nélkülözhetjük, nem beszélve a hazánkat (is) ska-lelőhellyé tevő Pannonia Allstars Ska Orchestráról. Vagy éppen a popsztárok népszerűségével vetekedő – és a magyar népzenét  az  egekbe  emelő  –  Csík  zenekarról,  mely  huszonöt  éves  pályafutása  legemlékezetesebb  pillanatainak  megidézése  mellett  egy  Cseh Tamás-blokkal is készül. Egy kis ízelítő a végére a világzenei kínálatból: http://youtu.be/xPq7rCF0jMw

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.