Főoldal » Háromcsillagos disznótor báró Podmaniczky örökén

Háromcsillagos disznótor báró Podmaniczky örökén

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Hazánk legszebb tájainak egyikén, a Cserhátalján megbúvó Árpád-kori település Verseg. A községhez tartozó Fenyőharaszt pusztán közel másfél évszázada báró Podmaniczky Levente késő klasszicista stílusú kastélyt építtetett. Az oszlopcsarnokos főbejárat, a kiemelkedő falsávval ellátott ablakok és a beltér boltíves kialakítása a stílus meghatározó építészeti jegyeivel épült.
Az egykori téli vadász rezidenciaként működő kastélyban valódi főúri miliőben érezheti magát az utazó a Fenyőharaszt Kastélyszálló*** vendégeként. A 13 hektáros őspark ölelésében az érintetlen természet, a vidék nyugalma, a tiszta levegő romantikus érzéseket kelt a mindennapok forgatagából kizökkenni vágyókban.

Mintha megállt volna az idő! Egy olyan korban, ahová titkon mindnyájan visszavágyunk. A korhű berendezés szolgálja a díszletet, a cserépkályhák meghitt duruzsolása a múltról mesél.

Modern korunk elvárásainak megfelelően wellness- és szabadidős szolgáltatások sora teszi teljessé a testi-lelki feltöltődést. Minden korosztály megtalálja aktivitásának és igényének megfelelő kikapcsolódási formát. Pezsgőfürdő, szauna, beltéri medence, kondicionáló terem és masszázs pihenteti a fáradt testet és lelket, az aktív kikapcsolódást kedvelők számára tenisz- és focipályák, asztalitenisz, teke és léghoki lehetőségek állnak rendelkezésre. A legkisebbek vidám órákat tölthetnek az évszázados fák védő ölelésében kialakított játszótéren és az állatparkban.

Téli időszakban a paraszt háztartások legnépszerűbb hagyománya volt a disznóvágás és az azt követő disznótor. A január-februári hideg napok  egyhangú szürkeségébe vidámságot csalt a gondosan nevelt sertés feldolgozásával járó sürgés-forgás.

Igazi falusi disznótor hangulatát, ízeit és illatait eleveníti fel a Fenyőharaszt Kastélyszálló*** disznótoros ajánlata. Követve a hagyományokat, január és február hónapban három alkalommal várják az érdeklődő vendégeket, hogy részesei legyenek a vidék téli hangulatának és kalandozást tegyenek Kulinária birodalmába. Január 13-15., február 3-5. és február 24-26. között három nap, két éjszaka a hagyományok és az ízek szerelmesei léphetnek be a birodalom kapuján.

Családias hangulatot varázsol az érkezéskor kínált forralt bor és a frissen sült pogácsa. A bőséges, svédasztalos vacsora alkalmával a  mesterszakácsok tudományuk legjavát kínálják a vendégek asztalára.
Szombaton kora reggel kezdetét veszi a „Nagy nap”. A sertés kivételével mindenki kedvére szórakozhat, ehet és ihat. Gyümölcsfáink értékes „nedűje”, a gyógyító és szívet melengető pálinka kíván „jó reggelt”. A melegítő italok, forró tea és fűszeres forralt bor mellett helyben sütött, friss bodaggal kínálják a vendégeket és a nap folyamán korlátlanul fogyaszthatnak az étel- és italkínálatból.

A sertés szétbontásának és feldolgozásának minden lépését figyelemmel kísérhetik és csapatokat alkotva hurkatöltő versenyen vehetnek részt. Érdemes benevezni, mert a fődíj nem más, mint a malac farka!

A hazautazás napjának reggelén az élmények felelevenítése mellett egy „könnyed”, disznótoros reggeli: disznósajt, hurka-kolbász, frissen sült tepertő és abált szalonna ízeinek élvezetével  zárul a lakoma.
A programban asztalra kerül, ami szem, szájnak ingere és a „megpróbáltatások” enyhíthetők a szálloda wellness szolgáltatásainak igénybevételével.

Báró Podmaniczky Levente is megelégedett főhajtással jelezné, hogy örökében valódi vendégszeretet „ütött tanyát.”

F.Óvári Edit

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.