Főoldal » Hegyestű

Hegyestű

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Zánkáról mindenkinek az úttörőtábor jut eszébe, és a strandolás. Pedig nem kell messze menni, hogy a világ egyik legszebb panorámájú kilátójából nézzünk rá a Balaton-felvidékre. Hegyestű Zánka közelében, Monoszlón található, legegyszerűbben a 71-es útról lehet megközelíteni.

Ha valaki a Keszthely felőli oldalról jön, annak viszont azt javaslom, térjen le a főútról Szigliget után, és a Badacsonytördemic, Nemesgulács, Káptalantóti, Köveskál vonalat kövesse. Ezernyi csodában lesz része.

Az apró falvak úgy simulnak bele a tájba, hogy a nádtetős kis házikók, a takaros kertek váltakoznak a szénaboglyás rétekkel, szőlőkkel. Megállt az idő, senki és semmi nem rohan, az utazót is lassításra, megállásra csábítja a Káli-medence. A síkságból ki-kiemelkednek a bazalthegyek, körvonalazzák a tájat és ezernyi zöldben pompázik minden. A lápi rétek, az erdők, a szőlők más-más árnyalatát adják ennek a ragyogásnak.

Monoszlónál tábla segíti a kirándulókat a hegyestűi magaslatra, igazából gyalog vagy biciklivel lenne érdemes megközelíteni a helyet. Persze, autóval kényelmesebb, és egy rendezett, őrzött parkoló várja a lusta kirándulókat.

A hegyet a Káli-medence őrzőjének is nevezik, 337 m-es magasságával valóban teljes rálátást nyújt a vidékre. A bazaltvulkán tetejéről pazar kilátás nyílik, teljes körpanorámát kapunk a Tihanyi félszigettől kezdve a balatonboglári dombok, Fonyódi hegy, Keszthelyi-hegység, Badacsony, Gulács, Csobánc, Fekete-hegy ívén.

A hegyek között pedig csillog a Balaton vize, kikacsintanak a szőlőhegyek, és irányt mutatnak a templomtornyok.

A hegyen ajándékbolt, kőpark és múzeum is található, részletesen bemutatva a kürtő történetét. Sötétedésig látogatható a hegy, nem kell túrafelszerelés a megmászásához, és felejthetetlen élményt nyújt.

Naplemente idején narancssárga fény borítja a hegyeket, az utolsó napsugarak fel-felbukkannak még a hegyek mögül, és vékony csíkban világítják meg a Balaton vizét, átadva a helyüket aztán a hold ridegebb fényének.

A hegytetőn állva érezzük, milyen összhang van a világ körforgásában, lényünk eltörpül a bazaltkúpok tetején, de hatalmas energiával tölt fel bennünket a látvány. Csend, béke, nyugalom. Ezernyi csoda.

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.