Főoldal » Heti turisztikai ajánló: Tapolcai-tavasbarlang

Heti turisztikai ajánló: Tapolcai-tavasbarlang

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Turisztikai ajánlónk keretében rendszeres időközönként bemutatunk egy felkeresésre ajánlott magyarországi érdekességet.

E heti ajánlatunk: Tapolcai-tavasbarlang
Balaton régió 8300 Tapolca, Kisfaludy u. 3.

A Tapolcai-tavasbarlangot 1903-ban fedezték fel kútásás közben, amelyet tíz évvel később a látogatók számára is megnyitottak, így hazánkban ez volt az első villanyvilágítással ellátott, és idegenforgalom céljára is használt barlang.

A fiatal szarmata mészkő a 210-230 millió éve képződött felső-triász dolomitra támaszkodik, amelyből hideg karsztvizek érkeznek a Tapolcai-medence térségébe.
Ugyanez a dolomit a felszín alatt több száz méterrel lejjebb is megtalálható, ahol – a medence tájképét alapvetően meghatározó – napjainkra kihunyt tűzhányók utóvulkáni működésének köszönhetően az oda lejutó víz kb. 40 C-ra felmelegszik, majd repedéseken keresztül feláramlik.
E két forrásból származó, egymással keveredve immár 18-20 C-os víz alakította ki a járatokat, amely a mára már nagyrészt száraz Kórház-barlang felől, északi irányból áramlik lassan a Malom-tó forrásai felé.
A számos forrásszájon – a jégkorszakok óta – feltörő víz összefolyva a Tapolca-patakot táplálja. Az 1800-as évek végén medrét a felső szakaszon duzzasztással szélesítették ki.
Így jött létre maga a Malom-tó, és a duzzasztás következtében csónakázhatóvá vált a tavasbarlang.
A tavasbarlang élővilágának közismert és legfeltűnőbb képviselője a fürge cselle (Phoxinus phoxinus), egy apró halfajta, amelyet a tapolcaiak csetrinek hívnak.

A Tapolcai-tavasbarlang egyike volt hazánk azon alig két tucat barlangjának, melyeket a barlangok általános védettségének kimondása előtt, már 1942-ben – hazánkban másodikként – védelem alá helyeztek. 1982 óta fokozottan védett, kiemelt védelmi státuszát geológiai, genetikai, morfológiai, hidrológiai és biológiai értékei, valamint kiterjedése indokolja.
A karsztvíz által kialakított háromszintű barlangrendszer alsó termeit és a felső járatok egy részét 19 Celsius-fokos víz borítja.
Ezt a mintegy 300 méteres szakaszt csónakkal lehet körbejárni.
A változó mélységű, tiszta vízben jól láthatók az alsó termekbe vezető lejáratok is.
A szarmata mészkőben kialakult barlang különös érdekességét a benne levő tavak nyújtják, melyek zöldes színű vízén – néhány évnyi szünet után – 1998-tól újra lehet csónakázni.

A barlang utcai öltözékben szakszerű vezetés mellett látogatható.
A Tapolcai-tavasbarlang nyitva tartási ideje:
Január 2. -március 14.: szombatonként 10.00-16.00
Március 15- június 30.: minden nap 10.00 – 17.00
Július 1 – augusztus 31.: minden nap 9.00 – 19.00
Szeptember 1 – október 31.: minden nap 10.00 – 16.00
Egyéb napokon bejelentkezéssel, 2 nappal az érkezés előtt. (min. 15 fő)

Forrás: Kirándulástervező – Magyarország látnivalói

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.