Főoldal » Hidak a „szomszédhoz”

Hidak a „szomszédhoz”

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Két meseszép helyet szeretnék az alábbiakban bemutatni. Az a közös bennük, hogy mindkét esetben egy parányi igen „pofás” kis sziget éppen csak hogy „elszakadt” a szárazföldtől, annak közvetlen szomszédságában található, és azzal egy ember építette híd köti össze.

Gaztelugatxe egy kis sziget Spanyolországban, Bizkaia tartomány partjainál. A sziget tetején a remetelak még ma is áll, egyes kutatók szerint a 9. században épülhetett. 1593-ben Sir Francis Drake és kalózai kifosztották a templomot.

A templomhoz egy keskeny ösvény vezet fel. 237 lépésből érünk fel és a legenda szerint ha felérünk 3-szor kell csengetnünk és utána valóra válik egy kívánságunk.

A legjobb tavasszal és ősszel idelátogatni, hogy nyugodtan élvezhessük a csodás kilátást, nyáron általában túlzsúfolt a környék.

Carrick-sziget (Észak-Írország) – A szigeten lazachalászat folyt évszázadokon át. A halászok kifeszítettek egy kötélhidat, hogy át tudjanak menni a szigetre. Onnan vetették ki azután a hálójukat a halak vonulásának útjába.

Télire a kötélhidat manapság is felszedik, mint ahogy tették azt az eredeti híddal 350 éven keresztül. A híd maga 20 méter hosszú, 1 méter széles és 30 méterrel a tenger felett vezet.

Mivel a szigetről nem lehetett csak úgy csónakba szállni, egy emelőszerkezetet építettek anno, hogy a csónakot a vízre tegyék. Ennek maradványai ma is láthatóak még, habár a halászatnak egy ideje vége, mivel a lazacok száma nagyon megfogyatkozott.

Képek: 1.-4. Gaztelugatxe, 5.-7. Carrick-sziget

Képek forrásai: eu.wikipedia.org, forocoches.com, furanu.blogspot.com, skyscrapercity.com, ireland.com, neograf.com, flickr.com

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.