Főoldal » Hispania gigászai

Hispania gigászai

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Hispania névvel az ókori rómaiak illették az Ibériai-félszigetet, melyről most két spanyolhonban található csodás sziklavilággal ismerkedünk.

Mallos de RiglosA Gállego folyó bal partja fölé tornyosuló gigászi sziklatornyok egy ősi törmelékkúp maradványai, mely a Pireneusok születésének idején déli irányban terültek el a tájon.

A közeli Riglos falucska szinte eltörpül mellettük. Az évmilliókon keresztül munkálkodó erózió következtében hatalmas, lazán cementált miocén kori halomtornyok maradtak fenn, a téglavörös és az okker minden árnyalatában.

A hely a sziklamászók Mekkájának mondható, hiszen a sziklákon legkevesebb 200 mászóutat tartanak számon.

A Bardenas Reales nagy kiterjedésű gipsz badland („rosszföld”)  Pamplona városától délre. Ezen a tájon vezet a Royal Roncalese nevezetű hajcsárösvény, melyen a birkapásztorok terelik nyájaikat. Az út Arguedastól délre ritkás füvű, sós pusztákon vezet át, számtalan szikkadt vízmosást keresztez.

A pazar hátteret látványos, lapos tetejű sziklák és keményebb mészkő vagy homokkő őrtornyot formázó hegyek teszik izgalmassá.

Képek: 1.-3. Mallos de Riglos, 4.-6. Bardenas Reales

Képek forrásai: flickriver.com, canonistas.com, blogspot.com, turismodigital.com, humanadnatural.com, royalenfield-paysbasque.com

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.