Főoldal » Hopp egy légy – legyező horgászat csukára

Hopp egy légy – legyező horgászat csukára

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A legyező horgászat nem hiszem, hogy természetes módszer lenne sok magyar horgász számára. Nekem sem volt az ,csak hallottam róla. Érdekes módon határozottan emlékszem az első halamra ,amit léggyel fogtam. 

Az egy vörösszárnyú keszeg volt a székesfehérvári téglagyári  kubik gödrökben. Egy elcsípett léggyel felcsalizott úszós szereléssel fogtam ahogy kísérleteztem vele. Perceken belül megjött rá a hal. Különösebben nem próbálkoztam léggyel halat fogni hanem a hagyományos módon csaliztam azt követően évekig. Később drasztikusan változott a helyzetem és a lehetőségem. A hosszú évek után amit  a szinte  beidegződött magyar horgász módszerekkel töltöttem el a Balatonon a Velencei tavon a Csurgói tározón  -villantózás a gilisztás csalizás kukoricás fenekezes pontyra stb.- a Yellowstone Nemzeti Parkban találtam magamat a Sziklás Hegység közepén
.Egy teljes nyár állt a rendelkezésemre hogy megismerkedhessek az ottani hagyományos horgász módszerekkel. Mondanom sem kellene de az nem a potykázás volt kukoricával. Az ottani horgász kultúrát a műlegyezés jelentette. Kifejezetten zavarban voltam tőle és egy darabig nem is próbálkoztam legyezni csak villantóztam órákon át pisztrángra. Később megvettem egy olcsó “tanuló ” legyezős komplett felszerelést
.Ebben benne volt a hosszú rugalmas bot a speciális damil és speciális orsó. Miután megvettem az első szerkómat a bolt tulajdonosa volt olyan kedves hogy kivitt magával mint valami zöldfülűt a hátsó udvarba és ott igyekezett tanítani az első “lépésekre”.Talán jó hasonlat de tényleg az első lepésekhez lehet hasonlítani azt a tanulási görbét amin keresztül estem. Röviden szólva az első 3 nap során nem is értettem hogy az emberek, akik szeretnek horgászni, hogyan szánhatják rá magukat ilyesmire hogy a vizet  ostorozva próbálkoznak halat fogni. Én sok mindent fogtam az elején :bokrokat ,fákat ,saját magamat,  a kalapomat -de halat azt nem. Aztán csodák csodájára megfogtam az első halamat és azt követően kifejezetten javult a helyzet. A későbbiekben több sziklás hegységi államban is sikerült pisztrángoznom így Coloradóban,Wyomingben és Montanában is.
 
Természetesen a műlegyes horgászatot  a pisztrángozással kapcsoljak sokan össze és én is így tettem sokáig. Ez addig tartott amíg el nem jutottam az első alkalommal Kanadába egy szezon eleji  túrára . Ez júniust jelentett időben és helyben  a Saskatchewan  tartomány  béli Reindeer   Lake  volt a terület.(Rénszarvas Tó) .Ez a tartomány Alberta és Manitoba mellett  a préri  tartományai Kanadának.          
 
A tó 60 km szeles és 230 km hosszú volt és 3 300 km. partszakasszal rendelkezett tehát a part az kifejezetten töredezett volt.   
 
 
 
 
 
 
 
 
A legyező csukázás nem annyira hagyományos Kanadában sem,mint a többi módszer, de kifejezetten kezd egyre jobban népszerűsödni. Kezd kialakulni egy erre specializálódó klientúra  és talán jómagam is besorolható vagyok közéjük. Ennek a magyarázata az hogy rendkívül interaktív módszer. Ez mellett meg  látványos is ahogy a felmelegedő vízben a nyár elején a felszínen napozó csukák  a tiszta vízben rárabolnak a műlégyre amit a horgász követni tud a tekintetével a vízbeérés pillanatától egészen a kapásig.
Talán érdemes kihangsúlyozni a legyezés és legyezés közötti különbséget ha pisztrángra és ha csukara horgászunk. A pisztrángozáshoz több finesz kell és a légy “bemutatása” (prezentáció ) sokkal de sokkal fontosabb mint a csukázás eseteben. Én különösen szeretem úgy a pisztrángozás mint a csukázás eseteben a víz felszínen lejátszódó akciókat . A teljesség elérése nem lehetséges egy cikkben hiszen erről könyveket lehetne írni ahogy sokan ezt meg is tettek mar korábban előttem. Én csupán szeretnem megosztani és felhívni a figyelmet erre a lehetőségre  mint egyszerű horgász egy másik horgásznak. A fotók csukázó legyeket és utánzatokat (egér)  ábrázolnak amit legyező bottal kiválóan lehet alkalmazni. .
 
Nyár elején készülök Manitoba  tartományba horgászni és ott kamatoztatni a fent említett kora szezoni lehetőségeket a Gods River Lodge  (Istenek folyója horgász tanya) szervezésében a Gods Lake  (Istenek tava) vízterületen. Ezt  ,ha van érdeklődés, szívesen megosztom az olvasókkal.
 
Természetesen mindezek ellenére határozottan és szívesen emlékszem a fent említett vörösszárnyú keszegre a sok szép kárászra compóról nem is beszélve.
A képen a szerző, Tóth Zoltán

írta: Tóth Zoltán

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.