Főoldal » Horgászkaland a harcsaparadicsomban

Horgászkaland a harcsaparadicsomban

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Közép-Ázsia területén elhelyezkedő Kazahsztán a volt Szovjetunió utódállama, a világ tíz legnagyobb országa között foglal helyet, nagyjából akkora, mint Nyugat-Európa vagy az Egyesült Államok fele. Északról Oroszország, nyugatról a Kaszpi-tenger, délről Türkmenisztán, Üzbegisztán és Kirgizisztán, keletről Kína határolja. A kazahok országa túlnyomórészt alacsony fekvésű, területeinek mindössze egyötöde fekszik 500 méternél magasabban.

Az ország területének nagy részéről nincs lefolyás a tengerekbe. Nagy lefolyástalan pusztai tavak alakultak ki: a Kaszpi-tenger, az Aral-tó és a Balkas-tó. Ez utóbbi vízgyűjtő területéhez tartozik az Ili-folyó, mely a maga 1400 kilométerével Ázsia egyik leghosszabb folyója.

Az Ili-folyó deltavidéke meghaladja a Balaton méretét, az Ili folyó sok horgász álmai között szerepel, mint horgásztúra célpont. Rengeteg halfajtára horgászhatunk itt, a harcsák mellett pontyra, amúrra, márnára, süllőre és tokhalra is. Leghíresebb azonban a folyó egyedülálló harcsaállománya, mely miatt a világ minden pontjáról utaznak ide a horgászok. A táborban rendszeresen vezetik a vendégek fogásait, és elképesztő számokkal találkozhatunk.

Május, júniusban nem ritka, hogy egy hét leforgása alatt 10 horgász 3-400 db harcsát is fog. Ezek között 10 felett van a 2 méternél nagyobb halak száma, és 160-nál is több az 1 méter feletti kifogott harcsák száma. Ezeket az eredményeket, más horgászvizeken szinte lehetetlen produkálni.

Sok horgász egybehangzó véleménye szerint ez a világ legjobb harcsás vize. A kapitális méretű nagybajszúak mellett hatalmas nyurgapontyok, balinok, süllők és keszegek is várják a kalandra éhes horgászokat.

Kazahsztán nagy részén kontinentális éghajlat várja az ideérkezőket, viszonylag kevés csapadékkal. A nyári szezonban nagyon magas a nappali hőmérséklet, éjszaka viszont erőteljesen lehűl a levegő, így a horgászat szempontjából a június a legideálisabb időszak.

Könnyedén eljuthatunk ide, Budapestről, Almaty-ig repülővel, egy európai átszállással, majd a repülőtértől a horgásztanyáig a partnercég terepjáróival folytatjuk utazásunkat. A magyar állampolgárok vízumkötelesek, ha Kazahsztánba szeretnének utazni. Egyszeri belépéses, turista vízumhoz nem szükséges meghívó, csak egy nyilatkozatot kell kitölteni.

Vízummal kapcsolatos bővebb információkról a www.1000ut.hu/kazah oldalon olvashattok.

Kapitális méretű halakra kell készülnünk, így az erős, harcsázó felszerelés elengedhetetlen. A harcsa mellett fogható még többek között ponty, amúr és süllő is, így érdemes ezekre a halakra is felkészülten érkeznünk. Feltétlenül vigyünk magunkkal elegendő horgot, ólmot, és egyéb kiegészítő felszerelést, mivel a helyszínen ezeket nem tudjuk pótolni.

A kifogott harcsákat mérlegelés és fényképezés után vissza kell ereszteni. Fontos elvárás a helyiek részéről, hogy óvjuk és védjük a folyót és környezetét. Így aki vállalkozik erre a horgásztúrára, be kell tartania a szabályokat, ami azt hiszem teljesíthető, cserébe egy ilyen nem mindennapi élményért!

A horgásztúráról készült élménybeszámolót a www.horgaszutazas.hu/hirek_-ujdonsagok/tura-a-kazahsztani-ili-folyon—beszamolo/ oldalon olvashatjátok el.

A részletekről bővebb tájékoztatást a túraszervező irodánál kaphattok:

Adventure Hungary Kft.
Budapest 1182 Varjú u. 37
Tel.: 06-70-318-9540

Képek forrása: www.horgaszutazas.hu, www.enerofish.hu, www.asia-trip.info

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.