Főoldal » Hullámok hátán

Hullámok hátán

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A szörfösök álmainak netovábbja meglovagolni e hatalmas hullámokat, bánatukra azonban ez lehetetlen. A csábító hullámok ugyanis nem vízből, hanem sziklából keletkeztek. Egyikük az Egyesült Államokban, másikuk a kenguruk földjén, Ausztráliában.

Az amerikai földrész vörösen izzó, kacskaringós képződményét a nem túl fantáziadús „Wave” (Hullám) névre keresztelték, és két állam (Arizona és Utah) határánál található.

Első pillantásra úgy tűnik, mintha egy görbe tükör torzította képet látnánk, ám hinnünk kell a szemünknek, mert ez nem csalás, és nem ámítás, hanem maga a valóság.

Aki látni akarja e csodát, arra mintegy öt kilométeres gyalogtúra vár, a Paria Canyon-Vermilion Cliffs természet-védelmi területen található „Hullám” ugyanis csak gyalogosan közelíthető meg.

A napi látogatók számát azonban korlátozzák , így is védeni próbálván az egyébként sérülékeny természeti szépséget. Naponta maximum 20 fő léphet be a park területére, ebből 10 főt előzetes (több hónapos!) foglalások alapján jelölnek ki, a maradék 10 főt pedig az aznap reggel jelentkezők közül sorsolják.

Az amerikai sziklacsoda „névrokona” a Wave Rock (Hullám-szikla) Nyugat-Ausztráliában található (méretei: 15 méter magas és 110 méter hosszú), és valójában a Hayden Rock nevezetű gránitmaradvány északi oldalát alkotó fal.

A kőzetben látható sárga, barna, vörös csíkozás a sziklafalon lecsorgó víz műve, mely különböző ásványokat oldott ki a falból az idők folyamán. A különleges sziklát  évente mintegy 140 ezer látogató csodálja meg.

Képek: 1,7.-10. Wave Rock (Hayden Rock), 2.-6. Wave (Arizona-Utah)

Képek forrásai: cslacker.com, blogspot.com, dphotographer.co.uk, fabiusrider.blogspot.com, coulombic.deviantart.com, bonzle.com, dennis-geography.blogspot.com, akademifantasia.org

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.