Főoldal » Hundertwasser – ház

Hundertwasser – ház

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ha valaki jártas az építészetben és/vagy a festészetben, vagy úgy ismeri Bécset, mint a tenyerét, akkor annak nem kell bemutatnom Friedensreich Hundertwassert. Erről a különös nevű férfiről pár éve hallottam először, amikor a húgomnak kiselőadást kellett készítenie német órára.

Friedrich Stowasser néven született. Mivel katolikus vallású édesapja fia születése után 3 hónappal meghalt, az édesanyja pedig zsidó volt, nem volt más választásuk, mint a katolizálás. Hogy még kevésbé tűnjön fel származása, csatlakozott a Hitlerjugendhez. A háború után tanulmányait 1948 és 1949 között a bécsi Művészeti Akadémián folytatta, 3 hónapot töltött Robin Christian Andersen professzornál. Ezen időszak alatt változtatta nevét Hundertwasserre. Élete során végigkalandozta a fél világot, Észak-Afrikától Amerikán át Új-Zélandig. 1981-ben kinevezték a Bécsi Képzőművészeti Akadémia professzorának, tíz évvel később pedig megnyílt Bécsben a Hundertwasser Múzeum. 2000-ben, 72 éves korában Új-Zéland közelében, szívroham következtében hunyt el a Queen Elizabeth II nevű hajón.

Gazdag alkotói fantáziája a festészet, a grafika, az iparművészet és az építészet területén egyaránt megmutatkozott. Minden eszközt felhasznált mélyen humanista, az ember és az őt körülvevő környezet harmóniájának megteremtését hirdető életfilozófiájának kifejezésére. Nem csoda hát, hogy ingyen egy olyan társasházat tervezett Bécs harmadik kerületében, melynek éltető forrása a természet.

A Hundertwasser – házat 1983 és 1986 között építette Joseph Krawina és Peter Pelikan. Újdonsága a hullámzó, egyenetlen padló, a szivárvány minden színében tetszelgő falak, a szabálytalan teraszok és a girbegurba kontúrok. A lapos tetőt pedig fűvel és földdel fedték be, a ház ablakain pedig nagy fák emelkednek a magasba.  A házon belül található 52 lakás, 4 iroda, 16 privát, és 3 közös terasz, valamint összesen 250 fa és bokor.

1985. szeptember 7-én adták át a Hundertwasser – házat a nyilvánosságnak, egy ún. „nyitott ajtók napjával”. Hundertwasser felügyelte az építkezést és egyik fő alapelvként a nyugalmat fogalmazta meg. Nem számolt azzal, hogy alkotása emberek ezreit fogja magához vonzani. A megnyitó óta 70.000 látogató csodálta meg a szokatlan lakóházat. A világ minden tájának több mint egy millió látogatójával a Hundertwasser – ház a negyedik legkedveltebb látványossága Bécsnek. Éppen ezért az épület szomszédságában, az építészről elnevezett Village-be kereskedők és italmérők telepedtek be, a turisták legnagyobb örömére. Másik elve az volt, hogy a ház lakóinak kötelessége gondoskodni a burjánzó növényzetről. Az ablakon kihajolva ameddig a karjuk elér, úgy alakíthatják a homlokzatot, ahogy nekik tetszik.

2009 óta Ausztria kulturális örökségének a része.

Ha Ausztriában jártok és egyéb Hundertwasser – építményekre is kíváncsiak vagytok, akkor feltétlenül keressétek fel a Magdeburgban található házat, a Markhalle Altenrheint, a Frankfurti óvodát és a Hundertwasser – tornyot.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.