Főoldal » Hungarikumok – Koloska Csárda

Hungarikumok – Koloska Csárda

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A magyarok híresek a vendégszeretetükről, de sajnálatos módon sokszor érezhető, hogy ez az évszázadok óta híres vendégszeretet kihalóban van. Felemelő érzés, amikor saját élményeinkkel tapasztalhatjuk, hogy létezik még ez a fogalom, csak meg kell találnunk.

Így jártam most, amikor a Balatonfüredi Koloska Csárdát felkerestem. Az ízletes vacsora mellett nagyon kellemes órát töltöttem el a csárdában s közben megismerhettem a csárda kalandos történetét, valamint a gyönyörű természeti környezetet, amely átöleli a csárda épületét.

A csárda a Tamás hegy alján a Koloska-völgyben fekszik. A 20. században leégett, de újra felépítették eredeti formájában. Igazi csárda hangulat, ízlésesen berendezett termek, megismételhetetlen hangulat uralkodik, amely a csárda “gazdák” igazi vendégszeretetével párosul.

A csárdától kiindulva kellemes sétát tehetünk a völgyben és a hegyen. Gyönyörű erdő, apró tavacska, forrás teszi vadromantikussá a tájat. Ha hosszabb időt töltünk el a vadregényes tisztáson megpihenhetünk, vagy éppen erdei gasztronómiai élményekben részesíthetjük magunkat.

Érdekes története van a Müllei-sziklának. Egy betyárról kapta a nevét, aki a környék egyik leghirhedtebb betyárja volt. Gyakran menekült ide a csendőrök elől, és egy alkalommal, amikor újra a sziklát választotta menedékhelyéül, lezuhant a szikláról. Ezt a legendát őrzik a szikla nevében ma is.

Nem szabad kihagyni, ha Balatonfüreden vagy a környéken járunk. Távol a nyüzsgő tömegtől, friss levegőben, csodás természeti környezetben fekvő csárda enyhülést kínál a nyári hőségben fekvő csárda és völgy nagyon könnyen elérhető autóval, busszal vagy éppen gyalog. Jól kitáblázott és jó úton lehet megközelíteni bármivel érkezünk.

A fotókat 2013.06.02-án készítettem.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.