Főoldal » Idegenvezetők Világnapja 2017

Idegenvezetők Világnapja 2017

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Február 26-án rendhagyó programokkal várják a Székesfehérvár iránt érdeklődő látogatókat az idegenvezetők, akik ezen a napon ünneplik világnapjukat.

 

Jótékony homály fedi az ünnep eredetét, de egy biztosnak tűnik: nem elég, hogy egész nyáron visznek, mesélnek nekünk a nagy tudású szakemberek, de még ilyenkor is van kedvük arra, hogy kényeztessék a látogatókat! A székesfehérvári idegenvezetők minden esztendőben kitalálnak valami érdekeset – ez idén sincs másként, ezúttal mindenki kedvenc témájával várja az érdeklődőket! 10 órakor és 14 órakor indulnak séták ezen a napon, melyek személyes túrává válhatnak.

 

A túrákon a részvétel ingyenes! Találkozó az Országalmánál!

 

A résztvevők ezen a napon ingyen tekinthetik meg A Döntés kiállítást a Csók István Képtárban.

 

10:00

Patinás épületek titkai: (Kulcsárné Németh Mariann kedvence)

Kik éltek régen ezekben az épületekben? Tudta, hogy a Csók Képtár eredetileg Horthy Miklós

kultúrháznak épült? Hogy a Deák Képtár gyönyörű 18.sz-i freskói az Esterházy palota emlékei? Melyik grófi család otthona volt a Magyar Király Szálló? A séta során megismerkedhetünk az épületek múltjával és jelenével.

 

10:00

Milyen volt az Árpád Fürdő régen? (Simonné Szalai Zsuzsa kedvence)

A Kossuth utca legszebb épülete a szecessziós Árpád Fürdő, amelyben Blaha Lujza színésznő is többször megfordult. Jöjjön el és tekintse meg belülről is a megújult épületet, az egyedülálló, eredeti kabinsort. A látogatás során a résztvevők elmesélhetik személyes élményeiket a régi Árpád Fürdőről. Sétánk során ellátogatunk a Pelikán udvarba is, ahol felelevenítjük a fehérvári színjátszás kezdeteit.

 

14:00

Ízek, ármány és szerelem a Királyok Városában (Györe Gabriella kedvence)

Kis gasztronómiai múltidézés a kezdetektől napjainkig. De nem minden szem-szájnak ingere, avagy mérgezések, cselszövések és szerelmi szövevények a Királyi Városban… ma s tegnap:)

 

14:00

Városháza bemutatása (Kiss Erika kedvence)

Bár a Városházára évente több alkalommal is indulnak szervezett körbevezetések, az érdeklődés töretlen a művészeti értékek és a koronázási jelvények másolatai iránt. A szakavatott bemutatás sok érdekes részletet tartogat ezen a napon is.

 

14:00

A barokk belváros rejtőzködő történetei (Portéka-Selmeczi Anett kedvence)

Székesfehérvár barokk stílusú belvárosában sétálva számos jól ismert épületbe botlunk, melyeknek akár a történetét is jól ismerjük. De vajon tudjuk-e, hogy az akkori polgárok hogyan küzdöttek a város régi jogaiért? Hogyan lett ebben a korban egyre több vásári forgatag, és milyen lehetett ekkor kereskedőnek lenni? Hogyan változott a mindennapi élet Mária Terézia vagy II. József idején? Hogyan éltek, beszéltek, miként szórakoztak a lakosok a XVIII. század második felében Fehérváron?

Erre keressük a választ sétánk során.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.