Főoldal » Így mulat a magyar

Így mulat a magyar

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A magyarok tavaly 8,6 százalékkal többet költöttek a belföldi nyaralásra, mint 2009-ben; a többség az 50 ezer forintnál olcsóbb ajánlatokat választotta, a foglalások 24 százaléka csak egy éjszakára szólt.

A szallas.hu, az MTI-hez kedden eljuttatott adatai szerint a magyar vendégek 2010-ben átlagosan 43 ezer forintot költöttek belföldi szállásfoglalásra, ez 8,6 százalékos növekedés 2009-hez képest.

Igaz, hogy a legdrágább megrendelés értéke tavaly meghaladta az 1,5 millió forintot, az internetes oldal felhasználóinak csak 14 százaléka foglalt 100 ezer forintnál nagyobb értékben hazai szállást, a többség, a válaszadók 66 százaléka az 50 ezer forintnál olcsóbb ajánlatokat választotta. A belföldi nyaralásra fordított idő tavaly óta nem változott: átlagosan 2,6 éjszakát töltöttünk távol az otthonunktól. A szallas.hu statisztikái szerint a foglalások 24 százaléka csak egy éjszakára szólt, és a felhasználók csupán 3,8 százaléka keresett legalább egy hétre szálláshelyet.
Ennek valószínűleg az a magyarázata, hogy az emberek életritmusa átrendeződött, inkább több alkalommal, de rövidebb időre mennek belföldön pihenni, a 6 vagy több éjszakás pihenéseket rendszerint külföldön töltik – közölte Varga Zoltán, a szallas.hu ügyvezetője a közleményben. A kulturális főváros a statisztikák szerint csak a tizedik legnépszerűbb város volt tavaly. Pécset Budapest mellett többek között Zalakaros, Miskolctapolca, Sárvár, Sopron és Hévíz előzte meg az online szállásfoglalások szempontjából. Varga Zoltán szerint ez arra enged következtetni, hogy a fürdővárosok nagyszámú wellness hotel és kulturális kínálata vonzóbb volt a belföldön nyaralók számára, mint Európa Kulturális Fővárosának programjai.
A portál foglalási adataiból az is kiderül, hogy bár a legnépszerűbb város 2010-ben Hajdúszoboszló volt, a megyéket vizsgálva azonban Somogyba és Zalába utaztak a legtöbben. Ezzel kapcsolatban Varga Zoltán azt közölte: a Balaton partján és az Őrségben is sok a népszerű kistelepülés, utóbbi terület különösen jól kihasználta a falusi turizmusban rejlő lehetőségeket.
A belföldi turizmusnak leginkább az augusztus 20-i hosszú hétvége kedvezett, minden huszadik szállásfoglalás erre az időpontra esett. A szallas.hu statisztikái szerint az ünnepek közül még a szilveszter hozott kiemelkedő forgalmat a szállásadóknak, legkevésbé viszont május elsején és karácsonykor mozdultak ki az emberek. A szallas.hu statisztikái a napi több mint 50 ezer foglalás alapján készültek.

Forrás: Hírszerző

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.