Főoldal » Jakováli Hasszán dzsámi – Pécs

Jakováli Hasszán dzsámi – Pécs

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Pécs város törökkori ékessége a Jakováli Hasszán dzsámi a 16. sz. második felében épült Jakováli Hasszán pasa megbízásából.

Amikor a törökök elfoglalták Magyarország középső részét, szükségük volt többek között gyorsan dzsámikra és mecsetekre. Elsősorban meglévő katolikus templomainkat alakították át saját vallási céljaikra. Az emberi alakokat ábrázoló szobrokat, falfestményeket eltávolították. A szentélyt Mekka irányában alakították ki. A törökök kiűzése után pedig ezeket a templomokat legtöbbször barokk stílusban építették újjá.

A pécsi Jakováli Hasszán dzsámi művészettörténeti jelentősége abban áll, hogy a dzsámit nem egy meglévő templomból alakították ki, hanem a városon kívül fekvő üres telken, tehát nem átalakítás eredménye, hanem egy eredeti építészeti mű. A belső részét többször átalakították az évszázadok során, de magán az épületen nem voltak jelentős változtatások, így az építés időszakában kialakult épületet csodálhatjuk meg.

A belső teret később kórházi kápolnaként használták, így barokk belsővel látták el. Ma is látható még a talpazaton a kereszténység szimbóluma. Ma már a belső teret is eredeti törökkori formájában csodálhatjuk meg.

A fogadó helyiségben a dzsámi érdekes makettjét pillanthatjuk meg, innen egy nagyon érdekesen és megkapóan kialakított „tükörterembe” érünk, ahol az iszlám vallás öt alappillérét szimbolizálják. Innen kerülünk a dzsámiba, ahol minden fontos tárgyat és kialakítást megtalálunk, ami a dzsámikra jellemző.

Erről részletesen már a Dzsámi, mecset, minaret – törökkori emlékeink c. cikkemben írtam.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.