Főoldal » Járjuk be a Szerelem ösvényét – Cinque Terre

Járjuk be a Szerelem ösvényét – Cinque Terre

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Cinque Terre (“Öt Föld”) a Ligur-tenger partján Liguria kicsi tartományában fekszik. Az „öt föld” valójában öt kicsi település, amely évszázadokon keresztül elzártságban élt a külvilágtól. Bizonyára ennek köszönheti, hogy megőrizte báját, hangulatát. Nevezhetnénk a „Csodák Földjének” is.

Az öt földet Riomaggiore, Corniglia, Manarola, Vernazza és Monterosso települései alkotják. Csodás, vidám színekben pompázó lakóházai, amelyeket sziklaszirtekre építettek elvarázsolják a távolról érkező látogatót. Nem túlzás az az érzés, hogy egy mesevilágba csöppentünk. A kopár sziklaszirtekhez buja, mediterrán növényzet társul.

A művelhető hegyoldalakat az itt lakók kemény munkával tették termékennyé, mindent kézben hordat hegyre fel, hegyen le, köveket mozgattak, majd teraszokat építettek, hogy alkalmassá tegyék szőlő, olajfa, citrom, narancs és más gyümölcsök, valamint fűszernövények termesztésére. a mai napig is hagyományos eszközökkel, módszerekkel művelik a termőföldjeiket.

Riomaggiore és Manarola között alakították ki a „Szerelem ösvényét” (Via dell’Amore), amelynek bejárása páratlan élményt, csodás panorámát, rengeteg élményt kínál, de nem csak szerelmeseknek, és nem csak pároknak. Az ösvény kb. 1 km hosszú.

Érdemes La Speziába érkeznünk és onnan indulni a vidék csodáinak felfedezésére. Autóval megközelíthetetlen vidékre megyünk, vonattal, hajóval és gyalogosan fedezzük fel az “Öt Föld” csodáit.

A képeken is látható sziklaszirtek, sziklás hegyoldalakban kialakított ösvény időnként alagútba torkollva vezeti a látogatókat útjukon. A tenger káprázatos színei, kaktuszok és mediterrán növények sugallják, hogy a “paradicsomban” vagyunk. A szerelmesek gyakran a kaktuszok ágaira vésik nevüket, vagy az alagút falaira, a szerelem lakatjai számára is van hely, és ha elfáradunk, akkor megpihenhetünk a “Szerelem” Kávézóban. Sétánk Manarolában ér véget, de élményeinknek ez sem szab határt, hiszen ez a kis település elvarázsol minden látogatót. Fel kell fedezni a város, a kis város minden zugát, a tenger partját, kedves szűk sikátorait, a hangulatát. S most kellőképpen elfáradtunk, megpihenünk egy kellemes vendéglőben, megkóstoljuk a helyi finomságokat, amelyeket nem csak ízletesen, de szívvel készítettek.

A pihenő után folytatjuk utunkat, hiszem még oly sok szép élmény vár ránk.

Utunkat folytathatjuk vonattal, amely elsősorban sziklába vájt alagutakon keresztül vezet, de ha néha-néha nyitott területre érünk a látvány a sziklákkal övezett tengerre páratlan.

Monterossóba hajóval érkezünk. A földnyelvre és sziklaszirtre épült várat már messziről megpillantjuk, majd elhaladva mellette megérkezünk az öböl kikötőjébe. forgalmas vitorlásokkal, motorcsónakokkal, hajókkal teli öböl, hangulatos, nyüzsgő város fogad bennünket a tájra jellemző vidám színű házaival, hangulatos vendéglőivel.

A vidék 1997-ben felkerült a Világörökségi listára és 1999 óta Nemzeti parkot képez. És ehhez jön még egy nagyon érdekes elismerés, ugyanis „a világ 25  legszexisebb tengerpartjainak” a listájára is felkerült 2006-ban.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.