Főoldal » Járulékos költségek az esküvőn

Járulékos költségek az esküvőn

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Amikor több esküvőhelyszín ajánlatát hasonlítjuk össze, nem elegendő a menüárak alapján dönteni. Lássuk, milyen költségeket kell még figyelembe vennünk, ha ez alapján szeretnénk kiválasztani az esküvő helyszínét!

Esküvői menü ára

Természetesen, a legnagyobb tételt az étel- és italfogyasztás képviseli az esküvői költségvetésben. Fontos azonban tisztázni, hogy a kapott árban benne foglaltatik-e a vendégvárás (általában üdítő, pogácsa) és az éjféli vacsora (töltött káposzta, pörkölt, sültek visszatálalása, stb.). A legtöbb esküvőhelyszín a vendégvárásra külön árat kalkulál (mert ezt nem mindenki kéri), az éjféli vacsora pedig a helyszínek felénél benne van a menü árában, másik felénél nincs.

Italfogyasztás

Előfordulhat, hogy egy adott étteremben a menü jóval kedvezőbbnek látszik, azonban nincs lehetőség italcsomag kérésére vagy a röviditalok behozatalára. Sok esküvőhelyszínen itallap árak és tényleges fogyasztás alapján történik az elszámolás. Ha ilyet olvasunk az ajánlatban, mindenképp kérjünk itallapot is, hogy azt is össze tudjuk hasonlítani a másik esküvőhelyszín áraival. jogos elvárás a részünkről, hogy ilyen elszámolás esetén legalább némi kedvezményt kapjunk ezekből az árakból.

A legszerencsésebb eset azonban, ha van lehetőség korlátlan italcsomag megrendelésére, hiszen ezek általában úgy vannak kikalkulálva, hogy mindenki jól járjon, számunkra pedig az a nagyszerű előnye van, hogy nincs ismeretlen tétel az étterem számlájában, hiszen mindent előre ki tudunk kalkukálni. Újabban néhány helyen már rövidital-csomag is rendelkezésre áll. Gyermekeknek és esküvői szolgáltatóknak kérjünk csökkentettt árú italcsomagot, hiszen ők elvileg nem isznak alkoholt.

Azok a bizonyos járulékos költségek

A fenti tételekkel biztosan találkozni fogunk a végszámla áttekintésekor, mindegy, melyik éttermet választottuk. Az alábbi tételek azonban nem minden esküvőhelyszínen kerülnek felszámolásra, ezért jó, ha ezekre is rákérdezünk:

Bruttó vagy nettó árak

Az esküvői ajánlatban az éttermek/szállodák többnyire bruttó árakat adnak meg, de ha erre vonatkozóan nem találunk információt, inkább kérdezzünk rá!

Terembérlet

Vannak helyszínek, ahol terembérletet is számláznak ki. Előfordulhat, hogy az adott helyen pl. éjfélig nincs terembérlet, éjfél után viszont óránkénti hosszabbítást kell fizetni.

Szerviz- vagy felszolgálási díj

Néhány helyen az étel-ital árakra százalékban meghatározott felszolgálási díjat számolnak. Ezt mindig fel szokták tüntetni az ajánlatban. Máshol ezt a költséget Ft/h/felszolgáló formában tüntetik fel. A szükséges felszolgálók számát a várható vendéglétszám alapján meg tudják mondani.

Dugópénz

Amennyiben az étterembe bevihető a rövidital és bor (van, ahol sör is), ott általában dugópénz formájában téríttetik meg az elmaradt hasznot, felszolgálást és pohárhasználatot. Bor esetében ez néhányszáz forint/liter vagy üveg, rövidital esetében néhányezer forint/liter vagy üveg. Ha Ft/üveg formában kell fizetnünk, ne legyünk restek minél nagyobb kiszerelést vinni! :-)

Székpénz

Találkoztam már olyan helyszínnel is, ahol a “terembérlet díját” nem egy összegben, hanem fejenként meghatározva kérték el.

Tányérpénz

A megrendelő által behozott süteményekre és gyümölcsökre néhány helyen tányérpénzt kérnek, bár ezt az opciót általában ingyenesen biztosítják.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.