Főoldal » Jubileumi Barokk Év rendezvénysorozat Gödöllőn

Jubileumi Barokk Év rendezvénysorozat Gödöllőn

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Augusztus első két hetében érdemes Gödöllőre látogatni, ekkor érkezik csúcspontjához a jubileumi Barokk Év rendezvénysorozata, Gödöllőn a város főterén, templomaiban és a Gödöllői Királyi Kastélyban párhuzamosan zajló eseményekkel. 

A kastély megújított Rudolf-szárnyában augusztus 5-én nyílik (nagyközönségnek augusztus 6-tól) és 2012. január 29-ig látható a „Kincses templomok – Grassalkovich I. Antal,a barokk főúr egyházi mecenatúrája” c. időszaki kiállítás.

Kiállítási ősbemutatóról van szó sok olyan tárggyal, amelyet eddig a nagyközönség nem láthatott. A Grassalkovich által támogatott templomokat Kresz Albert fotói mutatják be, láthatók gyönyörű miseruhák – Mária Terézia ajándékából és a Váci Egyházmegyei Kincstárból, kelyhek, szobrok, festmények a XVIII. századból. Mária Terézia márványszobájában – melyet 1751-es gödöllői látogatására építtetett Grassalkovich – látható a királynő vendéglátójának ajándékozott aranyozott ezüst és bécsi porcelán kávéskészlete. 
Augusztus 6-án reggeltől megelevenednek a 260 évvel ezelőtt történtek: fanfárszó fogadja a hintón érkező Mária Teréziát, akit Grassalkovich Antal vezet be kastélyába, s ezzel megkezdődik az egész napos barokk fesztivál. A tárlatvezetéses kastélylátogatást borkóstoló színesíti, az eddig nem látogatható, felújított Barokk Istállóban a kor ételeiből kínálnak kóstolót. 
A kastélyparkban a Mátyus udvarház lovasbemutatója, a fákon-bokrokon a „barokk térinstallációk” szabadtéri kiállítás ad érdekes látnivalót.

Mindkét hétvégén (augusztus 6-7. és 14-15.) szabadtéri színházi előadások, kézműves foglalkozások és kirakodóvásár, augusztus 6-án a Concerto Constanz díszudvari koncertje várja a látogatókat.  Augusztus 7-én a „Nyitott templomok” rendezvényeivel a magyar egyházért sokat tevékenykedő Grassalkovich I. Antal  gróf  előtt tiszteleg Gödöllő városa. Szakmai vezetés lesz a barokk templomokban: a főtéri református templom, kastélykápolna, máriabesnyői bazilika.   Augusztus 13-án egész napos barokk vásár a főtéren, este a Gödöllő Consort koncertje, késő esti látványosság lesz a Gödöllői Városi Múzeum és a református templom falára vetített fényjáték. 

Forrás: Turizmus Panoráma Bulletin, XI. évfolyam 148. szám

Fotók: www.godollo.xutazas.hu

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.