Főoldal » Katasztrófaturizmus Hejcén

Katasztrófaturizmus Hejcén

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A magyar légtér egyik legsúlyosabb és Szlovákia fegyveres erőinek eddigi legnagyobb légi szerencsétlensége történt öt éve, 2006. január 19-én. Negyvenkét halottja és egyetlen túlélője volt a szlovák katonai repülőgép tragédiájának, amely az esti órákban Hejce község határában történt a Borsó-hegyen hat kilométerre. Azóta megállás nélkül virágzik a településen a katasztrófaturizmus.

Hejce egy gyönyörű község Boros-Abaúj-Zemplén megyében. Közelében Boldogkő és Regéc vára, Vizsoly a bibliával, pálos kolostor és Amadé várrom Gönc mellett. Minden évben élénk a turizmusa sok látnivalója miatt, de a térképre egy sajnálatos esemény tette fel, egy repülőgép katasztrófa.

Régebben inkább taszította az embereket egy baleset a maga félelmetes hangulatával. A látványtól inkább szabadulni akartak az emberek, mint látni vágyták. Ma már sajnos más a módi. A különböző médiákban ránk zúduló negatív híreken szocializálódott emberek képesek kilométereket utazni csak azért, hogy átéljék legalább utólag a borzalmakat. Sokakat hajt a kíváncsiság, csábítja őket a látvány, útra kelnek egy-egy fotó kedvéért.

Csernobilba egy kijevi utazási iroda szervezetten irányítja az embereket, hogy megnézhessék azt a halálzónát, ahova korábban, csak úgy lehetett bejutni, ha valakit lefizettek és kiterjedt kapcsolatokkal rendelkeztek. A dél-ázsiai cunami sújtotta területekre is emberek tömege indult meg néhány évvel ezelőtt, de az izlandi vulkán kitörés is sokakat vonzott nem olyan rég.

Ez a fajta katasztrófaturizmus zajlik öt éve Hejcén kicsiben. Folyamatosan sokan keresik fel a falu közepén állított emlékművet nem csak katasztrófa turistaként, hanem a megemlékezés szándékával, és sokan vágnak neki a Borsó-hegynek is, a tragédia pontos helyszínére, ahol szintén emlékművet állított a szlovák és a magyar állam közösen. A katasztrófára nem csak az obeliszk és a kopjafák emlékeztetnek, hanem a mai napig sok az üszkös fa, és ha alaposabban szétnézünk a földön, akkor még mindig találni egy-két megolvadt apró darabot a repülőgép testéből.

A hegytetőről gyönyörű a kilátás, remekül látszik a katonák hajdani úti célja, Kassa. Szinte megérinthetjük a dóm tornyát, ha kinyújtjuk kezünket, annyira közelinek tűnik. Beleborzong az ember, ha belegondol, hogy milyen kevés is volt már hátra a landoláshoz, a katonák hazaérkezéséig, a szerettek újbóli látásáig. Ennek ma öt éve. Minden esztendőben katonai tiszteletadással zajló megemlékezést tartanak a településen a tragédia évfordulóján, így ma is.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.