Főoldal » Koppenhága jelképe, A kis hableány

Koppenhága jelképe, A kis hableány

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Koppenhága jelképét, az 1913-ban készült A kis hableány nevű bronzalkotást Hans Christian Andersen meséje ihlette. A világhírű mesében egy hableány szerelembe esik egy herceggel, de háromszáz évet várnia kell, mire emberré változhat. Carl Jacobsen, a Carlsberg sörgyár alapítójának fia 1909-ben adományozta a csupán 125 centiméter magasságú szobrot a városnak, melyet Edward Eriksen alkotott. A szobornak két modellje volt; a fejet Ellen Prince, balerináról, a testet saját feleségéről, Eline Eriksenről mintázta a művész. Több másolata is létezik, melyek közül egy a Carlsberg múzeum udvarán látható, egy másik pedig Viktor Borge, neves dán zeneművész sírján ül.

Mivel a szobor a tengerparttól 2-3 méterre helyezkedik el több alkalommal vált vandalizmus áldozatává. Kétszer (1964-ben, 1998-ban) megfosztották a fejétől, 1984-ben a kezét vágták le, 2003-ban pedig az egész szobrot ledöntötték a talapzatáról. Mindig helyreállították, de gondot okoz az is, hogy a turisták előszeretettel másznak ki rá.

A sok viszontagságon átesett alkotás 97 éves története során először hagyta el Dániát 2010-ben, hogy a sanghaji expón a dán pavilont ékesítse. A lépés megosztotta a dán közvéleményt, voltak olyanok, akik úgy vélték, nem helyes az ország egyik kulturális kincsét hajóra tenni, és reklámeszközként használni.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.