Főoldal » Koronázó városunk- Pozsony

Koronázó városunk- Pozsony

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az 1526-os Mohácsi csata kudarca, a magyar király Lajos halála végzetes következményekkel járt Magyarországon. A Török hadak a csata után végigdúlták az országot, majd visszatértek hazájukba. Fővárosunk Buda 1541-ben török kézre került, 1543-ban pedig Székesfehérvár koronázó székvárosunk. Ekkor kezdődött Pozsony fénykora, ugyanis a fontos államirányítási szervek áttelepültek Budáról Pozsonyba és 1563-tól kezdve koronázási színhely volt. 11 magyar királyt, 1 királynőt és 8 királynét koronáztak a Szent Márton Dómban.

A Pozsonyban koronázott első magyar király Miksa volt 1563. szeptember 8-án, majd másnap követte felesége Mária koronázása. Egyetlen királynőnk Mária Terézia koronázása 1741. június 25-én volt. Az utolsó V. Ferdinánd koronázását 1830. szeptember 28-án tartották.

A koronát a pozsonyi várban őrizték. Innen vitték a koronaőrök az ékszereket a dómba a koronázási szertartásra. A szertartás után a koronázási dombhoz vonult a menet. Majd utána a Ferences templomhoz vonult a király, ill. királynő, hogy az arra érdemeseket „aranysarkantyús lovagokká” üsse. Nem volt valódi lovagrend, jelképes része volt a koronázásoknak, ezzel ábrázolva, hogy az új király, vagy királynő felelősség teljes feladatokat lát el az ország javára. A lovaggá ütötte4k viselhették az aranysarkantyút.

A város elevenen őrzi koronázási hagyományait. Minden évben megrendezésre kerülnek a Koronázási ünnepségek, amelyen évente más megkoronázott történelmi személyiség koronázási ceremóniáját adják elő, több mint 100 színész segítségével.

2013-ban június 21-23. I. Lipót koronázása kerül megrendezésre.

Mindenképpen látványos és érdekes programsorozat, amely a város legnagyobb kulturális rendezvénye.

Egykori koronázó városunk hangulata rendezvény nélkül is egyedülálló, középkori utcái, a város kapuja s legendái, a „hóhér szelleme” ma is végig kíséri a látogatót számos magyar vonatkozású emlékeivel. Érdemes útra kelni s megismerkedni történelmünk korszakaival, emlékeivel s hangulatával.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.