Főoldal » Kossuth emlékszoba Sumenben

Kossuth emlékszoba Sumenben

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A 19. század legnagyobb hatású magyar politikusa, Kossuth Lajos csupán négy hónapot töltött a nagy bolgár uralkodóról, Nagy Simeonról elnevezett városban, mégis szobor őrzi az emlékét a főtéren, egykori lakóháza pedig több, mint ötven esztendeje emlékmúzeum.

1849 novemberében a ma Bulgáriához tartozó Vidinből érkezik a városba Kossuth, Perczel, számos tiszt és közkatona a szabadságharc bukása után. Kossuth a mai múzeum házában lett elszállásolva egy helyi töröknél három hónapig. A közkatonák a laktanyákban, míg a többi emigráns családoknál lettek elhelyezve. Kossuth és társai a forradalom leverése után csak Törökország felé tudtak menekülni, így kerültek a mai Észak-Bulgária városaiba.

1849-ben még egy tipikus török várost találtak itt egy hatalmas erőddel. Kossuthot és legszűkebb körét 1850 februárjában tovább szállították a kis-ázsiai Kütahiába. Közben többen török szolgálatba álltak: Bem (Murat pasa), Kmetty (Izmail pasa) és Stein (Ferhát pasa) is. A városban maradt 300 katona szép lassan beilleszkedett a városba. Volt, aki boltot nyitott, egy diák csapat tanulta a török és a francia nyelvet, mások beálltak napszámba. A sumeni szimfonikus zenekart és a sörgyárat is magyarok alapították.

A Kossuth Emlékszoba, amely 2006-ban nyílt meg, általános tájékoztatót nyújt Kossuthról és a szabadságharc eseményeiről. Szívmelengető érzés több száz kilométerre hazánktól egy ilyen múzeum falai közt sétálni.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.