Főoldal » Közép-Európa leghosszabb gyalogos és kerékpáros hídja

Közép-Európa leghosszabb gyalogos és kerékpáros hídja

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Pénteken átadták Szolnok városának új jelképét, a Tiszavirág-hidat.

2011. január 21-én átadták a szolnoki Tiszavirág-hidat, mely 450 méter hosszúságával Közép-Európa leghosszabb kerékpáros és gyalogos hídja. A híd és környezetének kialakítása 1,225 milliárd Ft-ba került, amelynek 75%-a európai uniós finanszírozású, 25%-át pedig a város önerőből biztosította.
Csaknem 100 ember, 17 hónapon keresztül dolgozott azon, hogy felépüljön Közép-Európa leghosszabb kerékpáros és gyalogos hídja. A szokatlanul hideg tél és az áradások miatt többször fel kellett függeszteni a  munkálatokat, a munkanapok csaknem 60% volt alkalmatlan a munkavégzésre.
„Modern, kecses, acélszerkezetes alkotás ez, amely tiszavirágot mintáz, különleges, ritkán alkalmazott műszaki megoldások egész sorát vonultatja fel. A híd acélszerkezete a Közgép Zrt. soroksári gyárában készült. Az íves főtartók 12 méteres gyártási darabjait a festés után már a Közgép soroksári székhelyének szomszédságában található kikötőben 36 méteres elemekké állították össze, annak érdekében, hogy minél kevesebb legyen a helyszíni összeszerelésre fordított idő.” – mondta Németh Miklós, a Közgép Zrt. elnök-vezérigazgatója.
A híd szélessége 6 méter, tömege 550 tonna, az acélszerkezet 186 méter hosszú. A mederhíd és a feljáróhídak építésekor 7000 köbméter földet mozgattak meg. A díszvilágításhoz 2620 méter kábelt használtak, 75 db ledes Korintosz-oszlop és 945 db lámpatest világítja meg a hidat. A híd áteresztő képessége 11750 fő/ óra. A Tiszán átívelő gyaloghíd a jövőben Szolnok jelképévé válhat.

Forrás: www.turizmusonline.hu

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.