Főoldal » Középkori nyomokban Baranyában – Tolnában…

Középkori nyomokban Baranyában – Tolnában…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A meglátáshoz néha meg kell állni, meg kell szakítani a rohanást. Akkor is, ha csak rövid időt, rövid utat szakít meg….. Tudod, hogy úgysem időzöl sokat azzal hogy tüzetesebben megnézd, annál sokkal több és sürgősebb dolgod van. Mert rohanni kell, mindig valahová.
Azóta többször – több helyen megálltam útközben. Percekre, negyedórákra megszakítva az utat. Kis családi kiruccanáson vagy dolgozóba jövet – menet, néha meg csak úgy. A csak úgy azért, mert az ember gyereke elsuhan időnként – akár naponta mellettük. Mert tudom, hogy ott vannak ezek a történelmi relikviák. Látom az útról a kápolnákat, templomokat, romokat, kereszteket, temetőket.

Tudom azt, hogy ezek a múlt itt maradt darabjai, és nem a megújulást, hanem az állandóságot jelképezik. Ott – az útjaink mellett van a történelmünk, amely mellett mindig is elmentünk, amit az ősök megéltek nekünk. Tudom a régi idők dolgait, tudok a ködbevesző mondákról amik körüllengik őket. Tudom, hogy ott vannak a középkori hangulatok. De bemenni közéjük az más, egészen más… Ezek nyomában – ezért álltam meg munkába menet – délutánonként – percekre – kicsit körüljárni, megfogni egy – egy régi pillanatot. Belefértek ezek a percek. Úgy érzem találtam apró dolgokat. Megláttam a láthatót, leképeztem a nézhetőt, és hozzátettem a tudhatót.

Körbejártam egy ősi múltat a Mánfa melletti Árpád kori templomnál…

…és belestem az ajtórésén felfedezni az itt hagyott puritán középkort.
Grábócra tettem egy rövid 3 km-es kitérőt egy szerb ortodox monostor meglátásáért

Egy délután megálltam Mecseknádasd szélén a kanyarban, és bementem a temetőkertbe közelről látni a Szent István kápolnát.

Talán másra is jók voltak ezek a körüljárások. Talán belefértek ezek a percek. Úgy érzem találtam apró dolgokat…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.