Főoldal » Kufstein vára – Ausztria

Kufstein vára – Ausztria

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A magyar történelem iránt érdeklődőknek Kufstein vára kihagyhatatlan úti cél! Az Inn folyó völgyében, a Kaisergebirge hegység nyugati lábánál, Németország határán található. 

A Kufsteini várat dokumentumokban először 1205-ben említik, mint „Castrum Caofstein”, ezidőtájt a regensburgi püspök tulajdonát képezte. 1415-ben VII. Lajos Bajor herceg megerősítette. I. Miksa császár 1504-ben építtette újjá, amikor is 26 ezer négyzetméteres erődítménnyé alakíttatta át. 

Az erődítmény legnagyobb érdekessége a Császártorony (Kaiserturm), ahol azok a cellák vannak, amelyekben a magyar politikai foglyokat őrizték: Wesselényi Miklóst, Batsányi Jánost, Szentjóbi Lászlót, Teleki Blankát, Lövey Klárát, Szulyovszky Menyhértet és Kazinczy Ferencet. Itt raboskodott a 13. számú cellában 1857-1865 között Rózsa Sándor, a híres betyár is.

Jelenleg a toronyban az itt bebörtönzöttek emlékére emléktábla és kiállítás található, megtekinthetőek a cellák, melyikben ki mikor és meddig raboskodott, valamint az egyik cellában rövid kis filmvetítést nézhetünk meg az itt raboskodókról akár magyar nyelven is. A magyar állam emlékkiállítást rendezett be a 10-es cellában.

A vár másik érdekessége a Polgártorony (Bürgerturm), itt található a „Hősök orgonája”, a világ legnagyobb szabadtéri orgonája, mely az I. világháború hőseinek állít emléket, minden nap déli 12 után pár perccel és főszezonban este 6 órakor is megszólal. A toronyban az orgona mellett az osztrák tiroli hegyivadász haderő történeti kiállítása látható.

A várba három módon is feljuthatunk, a plébánia templom mögül siklóval vagy fedett lépcsősoron gyalog, illetve a folyópart felől a sziklában lifttel. Ha erre járunk, mindenképp érdemes megnézni.

Forrás: www.utazgato.hu

Képek:www.ausztriaiutazas.hu,www.fotocommunity.de,www.geolocation.ws

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.