Főoldal » Különleges vízesések

Különleges vízesések

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Két vízesés, melyek csak annyiban közösek, hogy igen különlegesek. Egyikük „piros vére” az örök jég birodalmában csörgedezik, másikuk vize pedig a szivárvány minden színében pompázó sziklákra hull alá.

Az antarktiszi Blood Falls („Véresés”) elszíneződését a rozsda (vas-oxid) hozza létre, amelyet a jég alatti fekükőzetből szabadítanak fel mikroorganizmusok. Az öt emelet magas, vérvörös színű vízesés nagyon lassan csordogál a Taylor gleccserből.

A mikroorganizmusok a gleccser alatti vízgyűjtő dermesztően hideg, sötét és oxigéntől elzárt sós vízében élnek egy-két millió éve tartó elszigeteltségben. Rendkívül ellenállóak és alkalmazkodóak, hiszen vasat „lélegeznek”.

Mivel a fotoszintézishez hiányzik a fény, a mikrobák feltehetőleg azzal a szerves anyaggal táplálkoznak, amely akkor esett csapdába, amikor a hatalmas gleccser úgy 1,5-2 millió éve elzárta az élőhelyüket.

A „szivárványsziklákon” landoló vízesés pedig az Egyesült Államok Utah államában található Calf Creek Falls. A Grand Staircase-Escalante Nemzeti Emlékparkban lévő zuhatag 65 m magasból hull alá, és mind az alsó, mind a felső szintje külön útvonalon közelíthető meg.

Képek forrásai: wheeleraudio.com, scienceisbadass.com, twentytwowords.com, datehookup.com, wikimedia.org, blogspot.com

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.