Főoldal » Lago Maggiore

Lago Maggiore

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

„Ha valakinek szíve van, de nincsen más, csak egyetlen inge, akkor is pénzzé kell tennie az ingét, hogy láthassa a Maggiore tavat” – így írt a tóról Stendhal.

A Lago Maggiore az Észak-olasz tóvidéken fekszik. Nevének jelentése nagy, hatalmas, de a neve ellenére nem ez a legnagyobb tó a vidéken, hanem a Garda-tó. Német neve: Langensee, amely hosszú tavat jelent.  Római kori neve Verbanus, egy gyógynövényről nevezték el, amely a vidéken terem.

Két országhoz tartozik. Az északi csücske Svájchoz tartozik, Tessin tartományhoz, itt a neve Lago di Locarno. Olaszország területén pedig két tartomány öleli körül: keletről Lombardia, nyugatról Piemonte.

Területe 212 km2, kb. harmada a mi Balatonunknak. Hosszúsága pedig 65 km. A legmélyebb pontja 375 m, de még ennél is találunk mélyebb tavat a vidéken. A tavat 2000 méter fölé emelkedő hegyek, havas csúcsok koronázzák. Csodálatos a tó látványa minden évszakban. Sokszor hirtelen vihar támad, a szél nyáron kellemesen enyhíti a hőséget.

A tó mellett található gránit- és márványbányákat még ma is hasznosítják. Innen szállították az építőanyagot a Milánói Dóm építéséhez.

A tó szorosan összefügg a Borromeo család történetével. Számtalan műemlék emlékeztet e nemesi dinasztiára. A szigetek, a Rocca di Angera, Arona mellett Borromeo Szent Károly monumentális szobra, amelynek belsejében felküszködhetjük magunkat a szobor szeméhez, amelyből csodás panoráma tárul elénk a tóra és a környékre. A szobor feje 6 méter átmérőjű, a szeme fél méter széles, a hüvelykujja másfél méter hosszú. A  közel 24 méter magas szobor egy 12 méter magas talpazaton áll. Borromeo Szent Károly milánói érsek volt, sokat tett a szegényekért, a betegekért.

Délről érkezve a nyugati partra már messzitől feltűnik Angera erődítménye. Egy magaslatról őrködi a tó felett. A valamikori erődítmény ma „babák otthona”, ugyanis babamúzeum működik benne.

Miután megcsodáltuk az Angerai várat és felkapaszkodtunk a szobor fejébe védősisakban, elértünk Stresába, amely hangulatos tóparti sétányával, előkelő szállodáival, buja növényzetével varázsolt el bennünket. De a legnagyobb csoda mégis a szigetek látványa. Menetrendszerinti járatok, kis hajók, nagy hajók és motorcsónakok várják a vendégeket, hogy bejárják velünk a szigeteket.

Ahogy közeledünk az Isolla Bellához („Szép sziget) egyre csábítóbban tárul elénk a Borromeo család palotájának a függőkertje. Nevét Izabelláról, Borromeo Károly feleségéről kapta.

Cagnola, Carlo Fontana és Castelli Crivelli Pazar nyári rezidenciát hoztak létre. Az épületet híres és neves olasz festők művei díszítik. A kastélyban a család életét, berendezési tárgyait, porcelángyűjtemény, könyvtárat, gobelineket és a család bábszínházát tekinthetjük meg, s mindezt eredeti formájában. Különös érdekessége a kastélynak az a 6 barlangszoba, amelyet lávából, tufából, márványból és gránitból készítettek. A kastélyból a parkba juthatunk, amelyben úgy érzi az ember, mintha a paradicsomba jutott volna. A kertművészet igazi remeke agávékkal, magnóliákkal, teafával, majomkenyérfákkal. A teraszokról a lelket melengető panoráma fogad.

A Isola Bella után a Isola dei Peschatori szigetre hajózunk, ahol egészen más világban találjuk magunkat. A pompa, a gazdagság után most a halászok és a valamikor a nemesi családot szolgálók világát ismerhetjük meg. De míg az első szigeten csak a látványt élvezhettük, itt élhetünk is, megpihenhetünk, engedjük, hogy a sziget hangulata hatalmába kerítsen. Nincs pompa, nincs gazdagság, de mégis csodásan érezhetjük magunkat, mert a sziget hangulata egyedülálló. Az egész szigetet bejárhatjuk egy óra alatt, a szigetnek minden utcácskáját, körben a partját, majd érdemes megpihenni egy vendéglőben, nyáron a tavon fekvő teraszokon és megkóstolni a helyi finomságokat.

Újra friss erővel folytathatjuk utunkat a harmadik szigetre az Isola Madre-ra. (Anya Sziget). Neve valószínűleg onnan származik, hogy ez volt az első sziget, amely a Borromeo család birtokába került. Itt még különlegesebb botanikai élményekben lehet részünk. Csodálatos parkja, virágos kertjei és a szerényebb kastély várja a látogatókat. A kastély előtt egy 300 éves könnyező ciprus, amelyet villámcsapás ért. Megmentéséről információs táblák tudósítanak.

A kastélykertben büszke pávák, díszes fácánok állnak modellt a fényképező turistáknak, időnként hangos zenei kísérettel.

Milánóból 1 órás vonatozással lehet elérni Stresába, onnan hajóval a három szigetre, majd vissza Stresába. Milánóba pedig nagyon sok olcsó repülőjáratot indítanak. A város közelében 3 repülőtér van. Malpensa, Linate és Bergamo (Orio al Serio). Milánót akár egy nap alatt is megismerhetjük, egy két napos utazással pedig a Maggiora-tó csodáival is találkozhatunk.

Írta és fotók: Schmidt Valéria

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.