Főoldal » Legendák világa – Hans Puchsbaum és a Stephansdom tornya

Legendák világa – Hans Puchsbaum és a Stephansdom tornya

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A legenda szerint Hans Puchsbaum, a kőfaragó beleszeretett Máriába, a dómépítő mester lányába. Hans von Prachatitzt, a dómépítőmester azonban lányát egy gazdag polgárhoz szerette volna feleségül adni. Ennek ellenére adott a fiatal Puchsbaumnak egy lehetőséget. Eszerint az északi tornyot egy év alatt olyan magasra kellett építenie, mint amilyen a déli torony volt. Puchsbaum tudta, hogy ezeket a feltételeket lehetetlen teljesíteni, mégis belement a dologba. Ha sikerülne neki, akkor feleségül vehetné Máriát. Teltek a hónapok de úgy tűnt, hogy az északi torony építése nem nagyon halad előre, így Puchsbaum kezdett kétségbe esni. Ekkor így szólt:
– Egyedül az ördög tud most már csak rajtam segíteni.
Alig, hogy kimondta, megjelent az ördög teljes valóságában és egy egyezséget ajánlott neki.
– Segítek neked a torony építésénél. De csak egy feltétellel – az építkezés ideje alatt sem Isten nevét, sem egyetlen egy szent nevét nem ejtheted ki a szádon. Ellenkező esetben enyém lesz a lelked.
Puchsbaum beleegyezett.
A bécsiek csodálkozva figyelték, hogy milyen gyorsan haladt a torony építése. Nap napot követett és Puchsbaum sem Isten nevét, sem a szerelméét, sem egyetlen szent nevét nem vette a szájára. Az ördög már kezdett kételkedni abban, hogy Puchsbaum lelkét valaha is meg tudja szerezni. Így elhatározta, hogy cselhez folyamodik. Amikor Puchsbaum fenn a torony magasán éppen szorgalmasan dolgozott, az ördög Mária képében megjelent a Stephan téren. Puchsbaum azt hitte, hogy szerelmét látja, egy szempillantásra megfeledkezett az egyezségről és felkiáltott:
– Mária, Mária!
Ekkor az állvány, amelyen dolgozott megroppant és Puchsbaum a mélybe zuhant. A torony a mai napig is befejezetlen maradt. Senki sem merte az ördög művét befejezni.

A Stephansdom tornyai

A képen látható északi torony 60,6 m magas, a déli torony pedig 136.4 méter. Az északi építésekor az építésze valóban lezuhant és így soha nem fejeződött be a torony építése.
A világ egyik legnagyobb harangja, a Pummerin ebben a toronyban található. A 21.000 kg súlyú bronz harangot 180 török ágyúból öntötték 1711-ben. Eredetileg a déli magasabb toronyban helyezték el, de a torony veszélyeztetve volt a nagy harang súlyától, így átkerült az északi toronyba. A világháború vihara nem kímélte. 1945-ben a háború utolsó  napján bomba találat érte a dómot, leégett, a harang lezuhant és darabokra tört. A bécsiek összefogásának köszönhetően a darabokból újra kiöntötték harang mását. A 3 méter magas és 10 méter átmérőjű harangot ma már csak ünnepnapokon szólaltatják meg.

Szerző: Schmidt Valéria

Foto: Creative Common

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.