Főoldal » Líciumfa

Líciumfa

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Naponta több ezer ember halad át a debreceni Kossuth téren, de vajon hányan ismerik a Nagytemplom mellett, a Füvészkert utca és a Múzeum utca sarkán található fa történetét. Én is elmentem már mellette számtalanszor, anélkül, hogy egyszer is feltűnt volna, egy tábla is ékeskedik azon a fán, tehát valamiért különleges lehet.

Országszerte nő az ördögcérnabokor, viszont Debrecenben fává terebélyesedett. A legenda szerint Bálint pap, a reformáció hirdetője itt vitatkozott a katolikus Ambrosius mesterrel, aki kezében ördögcérna-vesszőt tartott. Ambrosius mester szerint Kálvin tanaiból ,,akkor lesz vallás, amikor a lícium fává nő.” “Hát akkor fa lesz belőle!” – válaszolta Bálint pap, és a földbe szúrta az ágat.

A líciumág később cserjévé, majd fává nőtt, így szimbolizálta a reformáció megszilárdulását. A XVI. századi Méliusz – házat 1740 körül lebontották. A helyén egyházi épületet emeltek, aminek vasrácsaira fonódott a lícium. Amikor ezt az épületet is lebontották, a késő barokk ablakrácsot meghagyták a fával együtt.

A református vallás valóban Debrecenben és környékén volt a legvirágzóbb, tehát akár el is hihetnénk a történetet, azonban a líciumfa csak közel 250 éves, a hitviták pedig 450 évvel ezelőtt voltak.

Forrás: http://www.vendegvaro.hu/Liciumfa

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.