Főoldal » Lila mezők földjén

Lila mezők földjén

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Elsősorban a Tihanyi-félszigetre szeretném kalauzolni az olvasót, ahol a természeti kincsek és látnivalók mellett különös figyelmet érdemel a Levendula Ház Látogatóközpont.

Mielőtt a Látogatóközpontot bemutatnám, először ismerjük meg kicsit közelebbről e területet. A Tihanyi-félsziget számos vonatkozásban egyedülálló nemcsak hazánkban, de Európában is. Különleges földrajzi helyzete, kialakulásának sajátosságai, mai tájképi megjelenése, földtani és történeti emlékei, ritka növény- és állatfajai mind-mind a legszebb és legféltettebb kincseink közé emelik.

A Tihanyi Tájvédelmi Körzet 1997-ben része lett az akkor megalakuló Balaton-felvidéki Nemzeti Parknak. A természeti értékek európai szintű elismerésére 2003-ban került sor, amikor is az Európa Tanács a védett természeti területek Európa Diplomáját adományozta a félszigetnek.

A Levendula Ház Látogatóközpont minden korosztály számára élményt nyújtó módon mutatja be a Tihanyi-félszigetet. A vulkánok egykor dühöngő világát, s a később megszelídült táj harmóniáját. A tihanyi emberek és a természet évszázados együttélését, s ennek emblematikus kultúráját, a levendulatermesztést.

A Látogatóközpontot bátran nevezhetjük „természet a természetben” kivitelezésnek, hiszen a fűtés kizárólag talajhő és napenergia felhasználásával működik.

Berendeztek egy természeti értékeket bemutató tárlatot, amelynek mind három témája a Tihanyi-félszigethez kapcsolódik. Az első rész a félsziget kialakulását mutatja be ősföldrajzi rekonstrukcióval, terepasztallal és a helyi legendák felelevenítésével.

A kiállítás második része a „Levendulaillat” nevet viseli, ahol bemutatják a növény itteni termesztésének hagyományait, valamint a levendulaolaj készítéséről és felhasználásáról is hasznos információkat kaphatnak a látogatók.

Az utolsó helyszín „A kabócák földjén” című kiállítás, ahol videó felvételek segítségével gyönyörködhetnek a látogatók a félsziget sokszínű élővilágában.

Ma is élvezhetjük a tihanyi levendulaolaj jótékony hatását, űzhetjük vele a rovarokat, kezelhetjük szúnyogcsípéseinket, izom vagy ízületi fájdalmainkat, náthánkat és fejfájásunkat, vagy alhatunk egy jó mélyet, ha néhány cseppet a párnánkra cseppentünk belőle. Váljék mindenkinek egészségére!

Bővebb információk és forrás a Látogatóközpont honlapján: www.levendulahaz.eu

Képek:www.gyereabalatonra.hu,www.greenfoo.hu,www.novumhouse.wordpress.com

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.