Főoldal » London, az angol főváros

London, az angol főváros

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A következő két-három héten angol híres-neves látnivalókat fogok bemutatni nektek. Először is kezdjük Londonnal. Az angol fővárost nagy valószínűséggel szinte mindenki ismeri, így gondolom, hogy túl sok újdonsággal nem fogok tudni szolgálni, de azért igyekszem.

London éghajlata mérsékelt övi, meleg, de ritkán forró nyárral, hűvös, de ritkán hideg téllel és állandó, nem kevés csapadékkal (napi rendszerességgel). A nyári hőmérséklet ritkán magasabb, mint 30°C, bár az utóbbi években némi emelkedés volt megfigyelhető. A valaha mért legmagasabb hőmérséklet 37,9 °C volt a Heathrow repülőtéren 2003-ban. Hóesés ritkán van. Londonra sajátos mikroklíma jellemző: a sűrűn beépített terület raktározza a hőt, így a városban gyakran 5 °C-kal is melegebb van, mint a környező területeken. A napsütéses órák száma november, december, január, február hónapokban minimális: 0-1 óra a napi átlag. Tehát ha valakinek a nyár a kedvenc évszaka,  és költözést tervez, akkor ne Londonba vegyen repjegyet.

London világváros, a világ egyik politikai, pénzügyi és kulturális központja. Ma Londonnak rendszerint a Nagy-London néven is ismert egész várost hívjuk, ami a belvárosból és harminckét londoni úgynevezett borough-ból áll. Történelmi szempontból a név a belvárosra vonatkozik, amiből a mai város kinőtt. 1889 és 1965 között a korábbi London megyére is hivatkozott, ami a mai Belső-London területével egyezik meg. Nagy-London népessége 7.172.091 fő, de az agglomerációval együtt ennél több millióval magasabb. Nagy-London területe 1579 négyzetkilométer. Népességében rengeteg különböző nemzet, kultúra és vallás képviselteti magát, így Európa és a világ egyik legmultikulturálisabb és az Európai Unió legnépesebb városa.

2005. július 6-án Londont választották a 2012-es nyári olimpiai játékok színhelyének, így ez lesz az első város, ahol harmadszor is megrendezik a neves sporteseményt.

London belvárosában található a világ bankjainak központja és Európa fő üzleti központja. Itt van továbbá Európa 500 legnagyobb cége közül több mint száznak a székhelye. A londoni tőzsde nagyobb forgalmat bonyolít, mint New Yorké és Tokióé együtt. A belváros hétköznapokon rendkívül forgalmas, de hétvégeken meglehetősen csendes, mert a lakónegyedek nem itt találhatóak.

Ha valakit a vidéki Anglia érdekel, akkor célszerű késő tavasztól kora őszig ide ellátogatnia.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.