Főoldal » Luzsnyiki Stadion (Moszkva)

Luzsnyiki Stadion (Moszkva)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Luzsnyiki Stadion Oroszország és a volt Szovjetunió legnagyobb stadionja. Az egykor Lenin Stadionnak nevezett aréna egyike a világ legmodernebb labdarúgó létesítményeinek, ezért az UEFA 1999 májusában 5 csillaggal tüntette ki.

A stadiont 1956. július 31-én adták át. A pálya a Moszkva folyó partján egy korábban beépítetlen helyen épült fel, mintegy 10 kilométernyire nyugatra a város központjától. A pályaavató labdarúgó mérkőzést a szovjet és a kínai válogatott játszotta, amelyen a Szovjetunió 1-0-ra győzött. 

Az első fontos esemény a stadion életében az 1957-es jégkorong-világbajnokság döntője. A jégkorong történetében máig rekordnak számító 55 000 néző láthatta, ahogy Svédország az utolsó percekben egyenlített a szovjetek ellen és ezzel elhalászta a világbajnoki címet. 

A következő jelentős momentum a stadion életében az volt, hogy Moszkva 1974-ben elnyerte az 1980. évi nyári olimpiai játékok rendezési jogát. A sikeres pályázatot követően született döntés a szovjet főváros reprezentatív, 103 000 főt befogadni képes stadionjává történő átalakításról. A teljes nézőteret befedték, a lelátókat megnagyobbították. Itt tartották a játékok nyitó,- és záróünnepségeit, egyes atlétikai versenyszámokat és a labdarúgás döntőjét. A stadion az olimpia után a szovjet válogatottat és az európai kupákban szereplő moszkvai csapatokat szolgálta. 

Sajnos, egy tragédia is fűződik ehhez a stadionhoz. A Luzsnyiki Stadionban történt 1982. október 20-án az európai labdarúgás egyik legmegrázóbb eseménye. Az UEFA-Kupában a holland HFC Haarlem és a Szpartak Moszkva összecsapása zajlott. A mérkőzés 90. percében az 1-0-ra vezető Szpartak újabb gólt szerzett. A gól hírére a már hazafelé induló szurkolók visszaözönlöttek a stadionba. A stadion folyosóin kitört pánikban rengeteg embert agyontapostak, többen megfulladtak a tömeg nyomása alatt. A Luzsnyiki-katasztrófában hivatalos adatok szerint 66 szurkoló veszítette életét.

Vidámabb adat, miszerint 1989-ben a stadionban a Moszkvai Békefesztivál keretében először hallgathatták a moszkvaiak a Bon Jovi, a Scorpions és más nyugati zenekarok koncertjeit. Ekkorra azonban a stadion már nem tartozott a legkorszerűbbek közé, ezért 1994-ben modernizációs programba kezdtek. Megszüntették az állóhelyeket, a nézőtéren csak sorszámozott székek maradhattak. A lehetséges nézőszámot 84 864-re csökkentették és növelték az éjjeli világítás fényerejét. Az átépítés nyomán a Luzsnyiki lett Kelet-Európa legmodernebb labdarúgó stadionja. Nem csoda, hogy 2008. május 21-én itt rendezték a Bajnokok Ligája döntőjét.

Napjainkban a Szpartak Moszkva és a Torpedo Moszkva játssza a Luzsnyikiban a hazai mérkőzéseit és egyre ritkábban, de itt játszik  az orosz válogatott is.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.